Her er de nye beboere på Den Blå Planet

Danmarks nye nationalakvarium kan præsentere et pattedyr, der bruger redskaber. USA har for første gang i 20 år tilladt udførsel af havoddere.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I morgen bliver en stor nyhed på Den Blå Planet indviet. Eller rettere, tre små nyheder.

Hovedpersonerne i denne begivenhed er nemlig tre legesyge havoddere, der om ikke lyder, så i hvert fald bærer navnene Martha, Agnes og Mojoe. De to hunner og hannen har allerede været i Danmark i en uges tid, og de befinder sig godt i det specialbyggede anlæg, som Den Blå Planet har brugt 14,4 millioner kroner på indrette.

 

 

 

De tre havoddere er rejst helt fra USA's fjerne krog Alaska for at bo i anlægget, der ligger lige ned til Øresund. Her skal de være med til at give os et indblik i de legesyge pattedyrs adfærd. Gennem store akvarieruder skal man kunne se, hvordan havodderne let og elegant bevæger sig igennem vandet, og hvordan de bliver trænet og fodret, både på land og i vand.

En havodder spiser fisk, søpindsvin, muslinger og krebs, og når den skal knuse skallen på muslinger og søpindsvin, lægger den maden på maven og slår på den med en sten, som odderen vælger og samler op nede på havbunden. Havoddere er de eneste oddere, der lever i havet, og normalt lever de langs den nordamerikanske vestkyst.

Det er første gang i knap 20 år, at de amerikanske myndigheder har sagt ja til en udførsel af nordlige havoddere til Europa, og Den Blå Planet bliver det eneste sted i Nordeuropa, hvor man kan opleve de yderst fascinerende pattedyr.

Den amerikanske ambassadør J. Rufus Gifford indvier i morgen formiddag anlægget sammen med sin partner Stephen De Vincent. Efter indvielsen vil de tre livlige havoddere blive trænet og fodret, dog indtil videre kun foran de særligt inviterede gæster.

Fredag bliver der åbnet for, at publikum kan se havodderne.

Sidste år besøgte 1,1 millioner gæster Den Blå Planet i det nye nationale akvariums første åbningsår.