Banditfugle bortvist fra Den Blå Planet

Lomvier er ikke længere velkomne i nationalakvariet. De sorte fugle chikanerede de andre dyr i det nordiske fuglefjeld.

Regentparret var meget interesseret i fuglefjeldet ved indvielsen af Den Blå Planet den 21 marts i år Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det 15 meter høje fuglefjeld på Den Blå Planet står underligt tomt i toppen for tiden og de slanke lomvier med den sorte ryg og den hvide bug kommer ikke længere styrtdykkende som projektiler ned i vandet.

Til gengæld er de nordatlantiske fisk igen begyndt at svømme ude i det fri, hvor publikum kan se dem.

"Lomvierne viste sig at være nogle banditter. De var efter fiskene, også dem der er for store til at lomvierne kan spise dem. De hakkede i fiskene og det kan de altså ikke tåle," siger Peter Gravlund, forskningschef ved Den Blå Planet.

Fuglefjelds-anlægget i Den Blå Planet er et af de få, der kombinerer fisk med fugle, og man kan se et udvalg af de store fisk, som går i Nordatlanten i det dybe vand ud for Færøernes stejle fjelde: Sej, torsk, helleflynder, havkat og pighvar. 
 

"Vi har haft det på fornemmelsen, men vi skulle jo være helt sikre og det er vi nu efter flere måneders observationer i anlægget både med og uden lomvier. Nu er der fred i fuglefjeldet og fiskene står fremme ved ruden igen, så folk kan se dem," siger Peter Gravlund.

Læs også: Gæsterne strømmer til Den Blå Planet

Observationerne er udført som projektarbejde af biologistuderende Cecilie G. Clausen, der har siddet foran fuglefjeldet og noteret adfærden af dyrene i anlægget over nogle måneder.

Hendes observationer viser, at søpapegøjerne faktisk ikke som antaget var trykkede af lomviernes tilstedeværelse i anlægget. Selvom lomvierne nu er væk, opfører søpapegøjerne sig helt som før.

"Når de ikke vil bade længere, sætter de sig oppe på land. De kan virke lidt trykkede, men det er de ikke. Deres adfærd har ikke ændret sig i en lang observationsperiode, hvor lomvierne har været taget bort fra anlægget," siger Peter Gravlund.

Selvom lomvierne viste sig at være nogle banditter i fuglefjeldet, har de fået en pæn exit fra Den Blå Planet. De frække fugle er sendt sydpå til Hagenbeck Tierpark i Hamborg, hvor de skulle befinde sig glimrende.

Yderligere fem søpapepegøjer er købt af en privat opdrætter og vil snart blive ført sammen med de syv, der allerede går i anlægget. Den Blå Planet er desuden ved at undersøge alternativer til lomvierne som selskab til søpapepøjerne.

Læs også: Tretåede måger på alle hylder

"Vi leder efter nogle andre fjeldfugle. Især nogle der kan  bruge højden af anlægget. Der kan blive tale om rider, men vi vil også bygge anlægget lidt om, så det haster ikke," siger Peter Gravlund.

TV: Kom med ind i Den Blå Planet