Her er aftalen om nationale test i folkeskolen: »Vi har ikke berostillet de nationale test«

En politisk aftale om de nationale tests præsenteres fredag på et pressemøde.

Doorstep om forhandlingerne om nationale test, i Børne- og Undervisningsministeriet i København fredag den 21. februar 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et flertal af landets skoler kan selv vælge, om de vil gennemføre nationale test i dette skoleår.

Partierne bag folkeskoleforliget er blevet enige om en aftale om de omdiskuterede nationale test. Det siger undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), som på et pressemøde fredag præsenterede en ny aftale.

Aftalen betyder, at 80 procent af skolerne frivilligt kan vælge at gennemføre nationale test i dette skoleår.

»Jeg vil gerne understrege, at vi ikke har berostillet de nationale test,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil som det første på fredagens pressemøde.

De 20 procent af skolerne, der klarer sig dårligst i dansk og matematik, skal fortsat gennemføre de nationale test, inden et nyt system bliver fundet.

Folkeskoleelever skal fremover testes på tre områder. I det kommende år skal de 20 procent skoler med laveste karakterer lave de nationale test, og fra næste år bliver de nationale test genoptaget i et nyt og system.

Politikerne gør det på klart, at der ikke foreligger en klar arvtager til testene. Der kan gå op til tre til fem år, før det nye bedømmelsessystem er klart, siger Konservatives undervisningsordfører, Mai Mercado. Der skal laves en aftale om det nye system inden nytår.

Socialdemokratiet lovede i valgkampen at afskaffe testene i de mindste klasser. Afskaffelsen kom også med i det forståelsespapir, der blev skrevet sammen med Radikale, SF og Enhedslisten.

Baggrunden for de nationale test går helt tilbage til Poul Schlüters sidste tid som statsminister. Daværende undervisningsminister Bertel Haarder (V) meldte Danmark til et internationalt evalueringsprogram for at finde ud af, om skolen nu også var så god, som alle sagde.

Da de første resultater lå klar, var Schlüter gået af, og Poul Nyrup Rasmussen (S) var statsminister.

Indtil da var indtrykket, at den danske var »verdens bedste folkeskole«, men resultaterne afslørede imidlertid, at Danmark sammenlignet med udlandet lå på højde med Venezuela og Trinidad og Tobago.

I 2001 kom de dårlige resultater på den politiske dagsorden.