Fyns Politi afhører og DNA-tester mistænkte i stenkast-sag

De seneste dage har politiet fået omkring 200 henvendelser fra folk, der mener at have brugbar information om stenkastene på Fyn. Nogle af dem drejer sig om konkrete personer, som Fyns Politi nu foretager DNA-tests af.

Foto: Sonny Munk Carlsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet er nu i gang med at afhøre og foretage mundskrab på mistænkte i sagen om det seneste halvandet års stenkast på Fyn. Det skriver DR.

Den 20. december blev endnu en sten kastet ned fra en motorvejsbro på Fyn. Siden da er det væltet ind med omkring 200 henvendelser i sagen, hvoraf cirka 20 omhandler konkrete personer, som nu er under afhøring.

»Vi har indtil nu nået at snakke med nogle stykker af dem, og når det er relevant, beder vi dem naturligvis også om at afgive et mundskrab,« siger vicepolitiinspektør ved Fyns Politi, Jørgen Andersen, til DR.

Indtil videre har folk været meget samarbejdsvillige i forhold til at afgive DNA-prøver, siger han til Berlingske:

»De er meget interesserede i at blive skrevet ud af sagen.«

Voksende dusør

Det er muligvis udsigten til et voksende dusørbeløb, der har fået flere til at henvende sig med information om stenkastene.

En anonym dusørgiver har valgt at forlænge sin aftale med Fyns Politi om at udbetale en dusør til den, der kan afsløre gerningsmanden bag stenkastene, skriver Fyns Politi.

Ifølge chefkonsulent ved Fyns Politi Janne Svärd er der tale om mere end én dusørgiver, der har indgået en aftale med politiet.

»Vi har modtaget penge fra flere dusørgivere, som vi har lavet kontrakter med. Og så har vi sikret os, at pengene står hos os,« siger hun til Berlingske.

Dusørgiverne har oprindeligt udlovet pengene i forbindelse med den første stenkast-sag på Fyn, som første til en tysk kvindes dødsfald i august 2016.

Siden har der været flere stenkastsager, hvor der tilmed har vist sig at være DNA-spor fra samme person ved flere af episoderne. Det betyder, at tingene har ændret sig lidt i mellemtiden, siger Janne Svärd:

»Derfor vil det være en konkret vurdering til den tid, hvordan pengene skal gøres op.«

Politiet vil ikke oplyse, hvor stort et beløb der er tale om.

Til gengæld har flere borgere de seneste dage doneret penge til en anden dusørpulje uden om politiet i håb om at få folk, der kunne ligge inde med brugbare informationer, i tale.

En af dem er den fynsk bosatte foredragsholder John B. Harmsen, som DR har talt med. Han har startet en større indsamling på Facebook, hvor han den 20. december oprindeligt udlovede en dusør på 10.000 kroner til den, der afslører gerningsmanden.

»Du sidder derude og ved, hvem det er, der er vild med at kaste ting ud fra broer. Men tør du gøre det eneste rigtige, og fortælle det?« skriver han i sit opslag på Facebook.

Siden har 56.743 delt opslaget, og flere har efterfølgende spyttet penge i puljen. Ifølge John B. Harmsens eget udsagn til DR var beløbet onsdag oppe på 70-80.000 kroner.

»Det er noget, han klarer helt privat. Og det er jo fint nok. Men det er ikke noget, vi er blandet ind i,« siger Janne Svärd.

Intet nyt i Volvo-efterforskningen

Onsdag meddelte politiet, at de grundet flere nye henvendelser nu intensiverer jagten på en mørk Volvo 245 stationcar. Den har længe været central i efterforskningen af de fyske stenkast, siden et vidne så bilen omkring gerningsstedet, hvor den tyske kvinde blev slået ihjel og hendes mand hårdt såret efter sidste års stenkast.

Der er dog ikke umiddelbart nogen sammenhæng at spore mellem nogen af de mistænkte i sagen og den efterlyste Volvo 245, som er et forholdvist sjældent syn på de danske veje.

»Der er ikke noget nyt i forhold til Volvoen. Vi har nedtonet farven lidt i vores efterforskning - det er mere modellen, vi interesserer os for. Der er kommet en håndfuld nye henvendelser, men oplysningerne er lidt svingende. Så vi skal have fulgt op på, om bilen overhovedet er interessant i forhold til den her sag.«

Fyns Politi opfordrer alle, der ligger inde med oplysninger om sagen, til at henvende sig på telefon 114.