Friskoleforening efter jihadmateriale fundet på friskole: »Vi vil ikke være med i den her heksejagt«

Nordvest Privatskole i København er sat under skærpet tilsyn, efter tilsynet med de frie og private skoler har fundet arabisksproget undervisningsmateriale om jihad og martyrer.

BMINTERN - Gadefoto fra Nordvest Skole, Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Friskoleforening maner til besindighed, efter Berlingske i dagens avis har kunnet afdække, hvordan tilsynet med de frie og private skoler på Nordvest Privatskole har fundet undervisningsmateriale om jihad og matyrer i et kopirum på skolen.

»Man kan sikkert finde alt muligt i kopirum på skoler rundt omkring. Unge mennesker skal jo lære om 9/11 og terrorisme, og de skal vide, hvad Mein Kampf var, og de skal vide, hvad jihad er. Alle de ting er en del af det at lære unge mennesker at forholde sig kritisk til verden. Så jeg kan sagtens forestille mig, at man kan finde kopier af alt muligt rundt omkring, som - taget ud af en kontekst - kan synes mærkværdigt,« siger foreningens talsperson, Maren Skotte:

»Vi ved ikke endnu om materialet, der er fundet om jihad, er brugt konstruktivt eller destruktivt, og det er alene op til det statslige tilsyn at vurdere«.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet foretog 21. juni et uanmeldt tilsynsbesøg på Nordvest Privatskole på Tomsgårdsvej i København, hvor styrelsens udsendte fandt arabisksproget undervisningsmateriale i et kopirum, som ifølge tilsynet har givet »anledning til væsentlig usikkerhed om, hvorvidt skolen lever op til frihed- og folkestyrekravet«. Det fremgår det af et brev fra tilsynet til Nordvest Privatskole dateret 28. juni, som Berlingske har fået aktindsigt i. På blandt andet den baggrund har styrelsen sat skolen under skærpet tilsyn.

Berlingske har spurgt bestyrelsen og ledelsen på Nordvest Privatskole, hvordan det pågældende undervisningsmateriale er blevet anvendt på skolen, og hvordan skolen forholder sig til indholdet. Men bestyrelsen og ledelsen ønsker på nuværende tidspunkt ikke at kommentere sagen.

Oplysninger om det arabiske undervisningsmateriale om jihad har imidlertid fået folketingspolitikere fra blandt andre Dansk Folkeparti til at kræve skolen lukket.

»Vi har forsøgt at samle flertal for at forbyde muslimske skoler helt, men det er vanskeligt rent praktisk, og så står vi også ret alene med ønsket om helt at lukke muslimske skoler. Men i dette konkrete tilfælde kan alle vel se, at skolen skal lukkes,« lyder det fra Martin Henriksen ifølge avisen.dk.

Ifølge Dansk Friskoleforening, som Nordvest Privatskole er medlem af, bør politikerne dog afvente tilsynets vurdering af sagen.

»Det er klart, at hvis en skole har forbrudt sig mod loven og ikke lever op til kravet om frihed og folkestyre, så er der ingen slinger i valsen, heller ikke fra foreningens side. Så skal det have konsekvenser, og i sidste ende kan skolen miste sit statstilskud og mulighed for at overleve. Men vi er meget agtpågivende med at konkludere noget som helst, før tilsynet med skolen er afsluttet. Vi synes faktisk, det er en uskik, at politikerne går ud og konkluderer alt muligt, før tilsynet er kommet med deres vurdering,« siger Maren Skotte.

Tidligere på måneden kom det frem, at Socialdemokratiet er klar med et konkret forslag om at sløjfe det økonomiske tilskud til friskoler med en andel af børn med udenlandsk baggrund på over 50 procent. S-forslaget er dog tilsyneladen ulovligt, mener Institut for Menneskerettigheder.

Ifølge Dansk Friskoleforening er debatten ude af proportioner.

»Der er en tendens til, at man tager én skole ud og bruger det eksempel til at snakke om en hel gruppe af skoler. Og der skal man altså lige holde tungen lige i munden. Jeg føler mig tryg ved, at der er et tilsyn, som får øje på det, hvis noget er galt. Det er forkert at mistænkeliggøre en hel gruppe af skoler på det her grundlag,« siger Maren Skotte.

Så det er forkert, når flere politikere tilsyneladende har en opfattelse af, at der er et generelt problem med fir- og privatskoler med en høj andel af tosprogede børn?

»Vi har størsteparten af de her skoler som vores medlemmer. Der er omkring 30 af den type skoler på landsplan. Nogle af dem kender vi særdeles godt, og vi har en god fornemmelse af, at der bliver lavet et stort stykke integrationsarbejde på de skoler. Det er klart, at hvis der er brodne kar, så skal de fjernes, og vi har stor respekt for tilsynets arbejde og deres konklusioner. Men vi vil ikke være med i den her heksejagt,« siger Maren Skotte fra Dansk Friskoleforening.