Ekspert om islamisk skolekøb: »Det er ikke en økonomisk drevet investering«

Køberen af den muslimske friskole Nordvest Privatskoles bygninger afviser, at købet er andet end blot en ejendomsinvestering. Men i så fald er det en »meget dårlig økonomisk investering«, lyder det fra ekspert.

Gadefoto fra Nordvest Skole. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver nu sået tvivl om den islamiske pengemands forklaring i sagen om opkøbet af en muslimsk friskoles bygninger i København.

Den svenske pengemand, Ali Laibi Jabbar, har over for Berlingske forklaret, at han i efteråret 2016 købte Nordvest Privatskoles bygninger til en pris på 26,5 mio. kr. alene af »investeringsårsager«.

Han har desuden forklaret, at han på ingen måde ønsker indflydelse på skolen.

Berlingske har bedt Lars Kiertzner, chefkonsulent, statsautoriseret revisor i brancheorganisationen FSR – Dansk Revisorer og fhv. lektor på Copenhagen Business School (CBS), om at gennemgå en række centrale dokumenter i sagen.

Ifølge Lars Kiertzner er det tydeligt, at der ikke blot er økonomisk motiver bag skolekøbet.

»Det er ikke en økonomisk drevet investering, og det fremgår klart, at der må være nogle andre motiver bag købet af skolens ejendom. Hvis jeg havde 26,5 millioner kroner og opfattede mig selv som investor, kunne jeg aldrig drømme om at købe den skole. Det kan jeg roligt sige,« siger han.

Chefkonsulenten understreger, at han ikke vil spekulere i motiverne bag, men at det står klart, siger han, at købet efter alt at dømme er en særdeles dårlig investering.

Berlingske kan i dag afdække, at køberne af den muslimske friskoles bygninger har tætte bånd til flere religiøse organisationer i udlandet. Det har skabt politisk debat om, hvorvidt skoler reelt kan styres af islamiske pengemænd fra udlandet.

Den svenske pengemand købte gennem virksomheden Nordic Trade & Service AB skolens bygninger til en pris på 26,5 mio. kr. i november sidste år. Herefter har den nye ejer lejet bygningerne ud til Nordvest Privatskole. Ifølge dokumenter vil overdragelsen spare skolen for et årligt millionbeløb i husleje, mens den nye ejer gav den økonomisk trængte skole en kreditramme på 3 mio. kr. til den daglige drift.

Særligt den lave husleje peger på andre motiver end blot en økonomisk investering, forklarer Lars Kiertzner.

»Der er ingen tvivl om, at huslejen er en vennepris fra købers side, da den er klart under markedslejen.«

I juni i år har tilsynet med fri- og privatskolerne spurgt kritisk til, hvorvidt skolens pædagogiske praksis er blevet ændret samt om skolens uafhængighed til køberen.

Tilsynet, der hører under Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, vil nu bede skolen om at redegøre for forløbet.

Ifølge Lars Kiertzner er det en helt grundlæggende regel i skoledrift, at en køber og udlejer af en skoles bygninger ikke må påvirke driften.

»Det er et helt almindeligt vilkår, at en pengemand og udlejer er afskåret fra at sidde i ledelsen og bestyrelsen på skolen. I dette tilfælde må køberne altså ikke dominere skolen og skal ifølge loven være helt afskåret fra indflydelse på skolens drift,« siger Lars Kiertzner.

Religiøst besøg på skolen

Pengemanden Ali Laibi Jabbar har over for Berlingske forklaret, at han ikke har påvirket skolen eller i øvrigt har ønsker om at gøre det i fremtiden.

Berlingske er samtidig i besiddelse af en række billeder, hvor den øverste repræsentant fra en global islamisk organisation og Ali Laibi Jabbar i flere tilfælde er til stede på Nordvest Privatskole.

Forholdt disse billeder samt Lars Kiertzners udtalelser om investeringen fastholder Ali Laibi Jabbar i et skriftligt svar, at der er tale om en investering.

»På grund af den ustabile økonomiske situation i Irak søger de fleste mindre investorer at investere i mere sikre regioner. (...) Ejendomsmarkedet i skandinaviske lande er stabile og sikre, og priserne stiger gradvist,« skriver Ali Laibi Jabbar.

Han forklarer videre, at han de seneste to år gentagne gange har besøgt skolen med »venner og eksperter« for at høre deres mening om investeringen.

Ifølge Ali Laibi Jabbar er dette også forklaringen på, at Murtada Al-Kashmiri - den øverste repræsentant fra Ayatollah al-Sistanis organisation i Europa - er fotograferet sammen med Ali Laibi Jabbar på skolen.

»Mr. Murtada Al-Kashmiri, som er min ven, besøgte Danmark under købsprocessen. Så jeg ville gerne vise ham bygningen og høre hans råd om handlen,« skriver Ali Laibi Jabbar, som spiller en ledende rolle i en svensk underafdeling af Ayatollah al-Sistanis organisation.

Investoren henviser til en ejendomsvurdering fra Københavns Kommune, som samlet sætter prisen på bygningen og grunden til 29 mio. kroner.

»Men jeg betalte kun 26,5 mio. kroner,« skriver Ali Laibi Jabbar.

Den offentlige ejendomsvurdering ændrer dog ikke på, at investeringen - rent økonomisk - er en dårlig forretning især på grund af den lave husleje, fastholder Lars Kiertzner:

»Investeringen er dårlig i forhold til afkastet.«