Forsvarsekspert: Ingen brug for skudklare geværer i Hjemmeværnet

Det kræver et Breivik-lignende angreb, hvis det skal give mening for danske hjemmeværnsfolk at have skudklare våben i hjemmet, vurderer forsvarsekspert.

Hjemmeværnsøvelse ved randers Fjord. Arkivfoto: Annelene Petersen Fold sammen
Læs mere

Hjemmeværnsfolk vil ikke længere have skydeklare våben i hjemmet. Hjemmeværnet har besluttet at inddrage våbnenes bundstykker, så de bliver ubrugelige.

Det vil dog ikke få den store betydning for det danske forsvar og beredskab, vurderer Peter Viggo Jakobsen, forsker i forsvarspolitik ved Forsvarsakademiet.

»Mig bekendt bruger vi Hjemmeværnet meget lidt til opgaver, der kræver skudklare våben. Derfor kan jeg ikke rigtig se, at det har de store operationelle konsekvenser,« siger han.

Hjemmeværnets beslutning kommer i kølvandet på terrorangrebet i København, hvor gerningsmanden skød med et våben, som var stjålet fra et hjemmeværnsmedlem.

Flere borgerlige partier kritiserer beslutningen, som vil betyde, at Hjemmeværnet ikke vil kunne træde til, hvis Danmark kommer under angreb. De Konservative beskylder regeringen for at »trække tænderne ud« på Hjemmeværnet.

Peter Viggo Jakobsen mener dog ikke, at der er store fordele ved at have skudklare våben liggende i private hjem.

»Det er klart, der er en risiko, hvis man forestiller sig en eller anden Breivik, der render rundt på åben gade og skyder folk til højre og venstre. Hvis en hjemmeværnsmand så bor lige om hjørnet, kunne han jo bare hive våbnet ud af skabet og skyde fjolset. Det kan han ikke, hvis han ikke har adgang til våben. Men vi skal helt derud, for at det kan have en konsekvens,« siger Peter Viggo Jakobsen.

Man kan ikke udelukke, at der engang i fremtiden kommer en situation, hvor det kunne være hensigtsmæssigt, at Hjemmeværnets havde adgang til skudklare våben. Men i bund og grund tror forsvarseksperten ikke, at risikoen er særlig stor.

»Sandsynligheden skal holdes op i mod risikoen for, at en tosse bryder ind og fjerner de våben, og så bruger dem til at slå folk ihjel med. Det er den afvejning, der skal foretages,« siger han.

»Det er nok også derfor, at man fra Hjemmeværnets side har vurderet, at man godt kan fjerne bundstykkerne,« siger Peter Viggo Jakobsen.

Senest den 30. marts skal bundstykkerne inddrages fra de 4.328 frivillige hjemmeværnsmedlemmer, der i dag har våben opbevaret i hjemmet.