DF og V kritiserer afvæbning af Hjemmeværnet

Dansk Folkeparti og Venstre er utilfredse med, at de ikke er blevet hørt i beslutningen om at inddrage bundstykkerne fra Hjemmeværnets M95-geværer.

Dansk Folkeparti og Venstre er utilfredse med, at de ikke er blevet hørt i beslutningen om at inddrage bundstykkerne fra Hjemmeværnets M95-geværer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørn Deleuran

Hjemmeværnets beslutning om at tage bundstykkerne ud af de frivilliges M95-automatgeværer og dermed gøre våbnet harmløst, skulle være taget op med partierne bag forsvarsforliget. Sådan lyder det samstemmende fra Dansk Folkeparti og Venstre.

Forsvarsordfører Marie Krarup (DF) kalder beslutningen direkte »fjollet«. I hendes øjne vil beslutningen svække Danmarks terrorberedskab, fordi hjemmeværnsfolkene uden bundstykker vil være ude af stand til at bruge deres våben.

»Det er en ret omfattende beslutning at afvæbne Hjemmeværnet. Forligspartierne er ikke blevet inddraget, og det vil jeg have sat meget stort pris på at være blevet,« siger hun.

Marie Krarup understreger i samme åndedrag, at det er ganske fornuftigt at se på, hvordan våbnene sikres bedst muligt.

Det er netop sikkerheden, der har fået Hjemmeværnet til at inddrage bundstykkerne og lave en ekstra våbenkontrol, efter et stjålet M95-gevær blev brugt under terrorangrebet mod Krudttønden i København 14. februar.

Jakob Engel-Schmidt (V), der er medlem af Folketingets Forsvarsudvalg, er ligeledes enig i, at man skal se nærmere på sikkerheden, men politikerne skulle have været orienteret om beslutningen, mener han.

»Der skal være god sikkerhed om Hjemmeværnets våben. Men det virker besynderligt og ret kritisk, at forsvarsministeren har accepteret at fjerne bundstykkerne uden at inddrage forligskredsen på Christiansborg,« siger han.

Ifølge Berlingske mistede Hjemmeværnet sidste år fire komplette rifler af typen M95.