Forbrugerråd: Persondata beskyttes ikke godt nok

Måden at opbevare personlige data på er ikke sikker nok, mener Forbrugerrådet Tænk.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med de nuværende regler for persondatabeskyttelse er vores personlige oplysninger alt for udsatte for at ende i de forkerte hænder, mener Forbrugerrådet Tænk.

"Vi ved ikke endnu, om der er lækket personlige oplysninger fra Nets. Hvis det er sandt, er det selvfølgelig meget ubehageligt for dem, der er involveret. Men det handler om mere end kendisser og medieskandaler. Det vedrører os alle sammen, om der bliver passet godt nok på vores persondata," siger Anja Philip, der netop er genvalgt som formand for Forbrugerrådet Tænk, der som privat organisation varetager forbrugernes interesse i Danmark.

"Almindelige forbrugeres indkøbsmønstre kan være interessante at bruge til målrettet markedsføring, og derfor skal vi alle beskyttes mod læk af personfølsomme oplysninger," siger forbrugerrådsformanden, der mener at regeringen har være "alt for nølende" med at bakke op om dataforordningsdirektivet fra EU.

"Der er alt for mange muligheder for at virksomheder opbygger egne registre om kunder, og uanset om vi taler virksomheder eller offentlige myndigheder er der i dag alt for stor risiko for lækage," siger Anja Philip

Et af elementerne i dataforordingsdirektivet er "privacy by design", som bl.a. går ud på at adskille ophavsmanden til personlige oplysninger i et register fra oplysningerne selv. Det betyder eksempelvis, at en bruger af systemet ikke samtidig kan se navnet på en kreditkortindehaver og en liste over transaktioner. Der skal noget særligt til at identificere kontohavere, patienter, kunder mm.

"Der må selvfølgelig ikke kunne sidde ansatte og trække informationer ud på kendisser, men det er et generelt samfundsborgerproblem, hvis vores private data ikke som princip er anonymiserede. Jo flere der har registre med oplysninger om os, jo større er risikoen for misbrug. Det er utroligt vigtigt at få strammet op på," siger Anja Philip.