»Forældre skal ikke påduttes at læse højt«

Det er i Venstres og Konservatives øjne uambitiøst, at undervisningsministeren vil til at gøre vuggestuer og børnehaver bedre ved at kræve højtlæsning af forældrene.

Foto: Christian Als. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) rammer helt ved siden af, når hun foreslår, at forældre skal læse højt for deres småbørn 20 minutter om dagen og have pligt til at tage ungerne med på museum. Det mener De Konservatives børne- og undervisningsordfører, Mai Henriksen.

I dag kommer rapporten fra den såkaldte »Task Force for Fremtidens Dagtilbud«, som indeholder flere bud på opstramninger og forbedringer i daginstitutioenrne.

- Tanken med den arbejdsgruppe, som blev nedsat under den tidligere regering, var at komme med konkrete forslag til, hvordan kvaliteten kan hæves. Men det første, som ministeren vælger at tale om er, at nu skal man kræve, at forældrene skal læse højt for deres børn. Det er for uambitiøst og ikke det, der var tanken med gruppens arbejde, siger Mai Henriksen.

Hos Venstre mener familieordfører Louise Schack Elholm, at det stadig er forældrene, der står for opdragelsen af børnene.

- Pædagogerne må gerne komme med flere input, men de skal ikke pådutte forældrene noget bestemt, siger hun.

Formanden for Task Force-gruppen er professor ved Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU), Niels Egelund. Ifølge ham er hovedbudskabet fra udvalget, at der fremover skal en mere stram styring af pædagogikken og hverdagen i daginstitutioner.

- Der har været en overvægt af fri leg og manglende planlægning. Vi lægger op til mere voksenstyring og mere direkte ledelse. Når pædagogerne møder, skal der være en plan for resten af dagen, siger Niels Egelund.

Pædagogerne skal også fremover være mindre berøringsangste og turde give forældrene anvisninger og gode råd om opdragelse - også om at læse højt for deres børn.

- Det er jo ikke for de velfungerende forældres skyld, at vi kommer med de her anbefalinger. Men vi ved, at ti procent af børnene i dag har for dårlige sproglige kompetencer i tre års-alderen, og derfor skal der sættes ind her.

Rapporten fra gruppen indeholder forskellige pejlemærker, hvor der skal sættes ind med forbedringer, men det bliver op til kommunerne fremover at følge op på, om kvaliteten så lever op til kravene. Og her skal kommunerne blive bedre til at følge op.

Louise Schack Elholm (V) mener dog ikke, at alt nu skal overlades til kommunerne.

- Vi bliver nødt til også at styre det centralt, hvis vi skal sikre, at kvaliteten af dagtilbuddene bliver bedre.