Forældre blev lovet flere pædagoger – mange hovedstadskommuner har ikke ansat én eneste

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Trods løfter om det modsatte er der ikke kommet flere pædagoger i mange kommuners institutioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til tirsdagens overblik.

I dag skal det handle om børn, der krænker børn, og hvad disse børns fællestræk er. Og så skal vi runde nyuddannede akademikere, som midt i en pandemi har svært ved at få det første job, samt se nærmere på befolkningens bevægelsesvaner, ligesom vi skal se nærmere på, hvor vilde vi er med at vinterbade i dette land.

Allerførst en status på coronasituationen, som den ser ud netop nu:

Lyt også til Berlingskes spritnye nyhedsoverblik i podcastformat.

Ny stor genåbningsaftale

Og nu videre til tirsdagens vigtigste nyhed: mere genåbning.

Natten til i dag blev forligspartierne bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet enige om en yderligere genåbning af Danmark.

Fra 6. maj er dette vedtaget:

  • Alle elever i folkeskolen kan vende tilbage på fuld tid.
  • 30-minuttersreglen om bordbestilling på barer og restauranter udgår.
  • Serveringssteder må holde åbent efter klokken 23.00 for særlige private arrangementer, hvor deltagerne i forvejen kender hinanden.
  • Kravet om, at private fester slutter senest klokken 23.00, droppes.
  • Indendørs idræt og fitnesscentre åbner for personer over 18 år mod fremvisning af coronapas.
  • Spillesteder, teatre og biografer genåbner med krav om coronapas og op til 2.000 tilskuere i sektioner a 500.
  • Konferencer og møder med erhvervsmæssige og faglige formål genåbner med krav om coronapas og op til 1.000 deltagere i sektioner a 500, hvor deltagerne hovedsageligt sidder ned.

Nyuddannede akademikere har det hårdt

Berlingske kan i dag fortælle, at nyuddannede akademikere under pandemien har svært ved at få foden indenfor på jobmarkedet.

Således er flere end hver femte nyuddannede akademiker ledig et halvt år efter endt uddannelse.

»Det er trist, at den økonomiske opbremsning som følge af coronapandemien har ramt nyuddannede så hårdt. Vi har desværre også i tidligere kriser set, at det er dem, der skal til at tage hul på arbejdslivet, som oftest bliver ramt først,« siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.

Læs historien her.

Børn, der krænker seksuelt

Det er også Berlingske, som i dag kan fortælle, at hvert fjerde seksuelle overgreb mod et barn bliver begået af et andet barn.

Psykologer ved Januscentret har udredt og behandlet knap 600 børn med seksuelt krænkende adfærd over for andre børn og har fået indsigt i børnenes fællestræk.

Et fællestræk er, at 40 procent af børnene har oplevet vold i hjemmet. Børnene, der bliver behandlet for at krænke, er mellem 4 og 18 år.

»Børn begår ikke seksuelle overgreb, fordi de har lyst. Den seksuelt grænseoverskridende adfærd er et symptom på noget andet, og så er det vores opgave at finde ud af, hvad barnet forsøger at udtrykke med det symptom,« forklarer Mimi Strange, børnepsykolog og direktør i Januscentret.

Læs mere her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Pædagogmangel i hovedstaden

Vi valfarter videre til morgendagens topnyhed i Politiken, som skriver, at der trods politiske løfter om det modsatte ikke er kommet flere pædagoger i mange af landets vuggestuer og børnehaver.

Dette er blandt andet tilfældet i København, Gentofte, Lyngby-Taarbæk, Dragør, Herlev, Hvidovre, Rødovre og Rudersdal, skriver Politiken, som har indsamlet lønstatistikker.

Det skyldes, at man har svært ved at ansætte tilstrækkeligt med pædagogisk uddannet personale, hvorfor kommunerne i stedet hyrer pædagogmedhjælpere, som ikke er pædagoguddannede.

Dermed vil blandt andet Københavns Kommune ikke kunne leve op til den politiske aftale, som partierne på Christiansborg indgik efter folketingsvalget i 2019, skriver Politiken.

»Vi mangler professionelle pædagoger, og udfordringen vokser i de kommende år, fordi en del pædagoger går på pension, børnetallet stiger, og dygtige pædagoger kan vælge og vrage mellem stillingerne i hovedstadsområdet«, siger Københavns børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S).

Læs hele historien.

Danmark slår alle i SU

Og så er der igen snak om SU'en og dennes omfang, for nu melder Cepos sig i debatten. Det skriver Berlingske.

Den liberale tænketank har regnet på og sammenlignet SU'en herhjemme med SU'en i Norge, Sverige og Finland, og her ligger Danmark helt i front, viser beregningerne. Eksempelvis er den danske SU knap tre gange så høj som den svenske uddannelsesstøtte.

»Det fortæller, at vi har verdens højeste SU, og en SU, der med flere længder er højere end i Norge, Sverige og Finland. Det giver simpelthen ikke mening, at den danske SU skal være så høj,« siger Mads Lundby Hansen fra Cepos.

Vi bevæger os med hunden

Det er søreme også Berlingske, der i dag svarer på, om vi vitterligt er blevet en nation af vinterbadere.

I en ny og meget stor undersøgelse fra Syddansk Universitet – den største, som nogensinde er foretaget herhjemme – er 163.000 danskeres bevægelsesvaner blevet kortlagt.

Undersøgelsen viser blandt andet, at den motionsform, flest har til fælles og hyppigst gør brug af, er at lufte hunden. Undersøgelsen kan også fortælle, at kvinder er en smule mere aktive end mænd.

Og så konkluderer undersøgelsen, at der er flere danskere, der vinterbader, end der er danskere, som spiller håndbold.

Se mere her.

Det sker i dag:

I dag klokken 12 går Dronningen officielt ombord på kongeskibet Dannebrog, og indleder sæsonen, der vil føre hende til genforeningsfejring i Sønderjylland, på togt til Færøerne og Grønland og på sommertogt til Thisted, Esbjerg og Fanø kommuner.

I Folketingssalen skal landets folkevalgte behandle flere lovforslag. Det gælder blandt andet forslag om Lynetteholmen, forslag om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og fleksydelsesbidrag i 2022, forslag om nedsættelse af aldersgrænsen for kørekort til stor knallert, forslag om indkaldelse til forhandlinger om offentlighedsloven, flere forslag om vedvarende energi samt forslag om afskaffelse af bo- og gaveafgiften

Derudover vil befrielsesaftenen, 4. maj, blive markeret flere steder i landet, og blandt andre vil forsvarsminister Trine Bramsen (S) deltage i tre mindehøjtideligheder. Også kronprinsen markerer dagen ved at deltage i Haderslevs årlige lysfest klokken 21.