Flertal for homoseksuelles ret til adoption

Selv om der tegner sig et flertal i den ny folketingssamling for at ligestille homoseksuelle i spørgsmålet om adoption, vil der fortsat være langt til barnegråd og bleskift for de berørte homoseksuelle par..

Et flertal i Folketinget vil for fjerde gang rejse spørgsmålet om ligestilling i adoptionssager, så homoseksuelle kan få ret til at adoptere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Tre gange har spørgsmålet om bøsser og lesbiskes ret til at blive ligestillede med heteroseksuelle og enlige været sat til debat i Folketinget. Hidtil har det ikke været muligt at samle flertal for ligestillingen.

Det ser nu ud til at ændre sig med hjælp fra løsgængeren Pia Christmas-Møller, den konservative Charlotte Dyremose, et par Venstre-folk samt de to grønlandske medlemmer af Folketinget.

Og derfor er Det Radikale Venstres familieordfører Simon Emil Ammitzbøl klar til at rejse debatten en fjerde gang, når Folketinget træder sammen igen efter nytår.

»Dybest set handler det om, at børn får de bedste forældre til at tage vare på sig, så de får den omsorg og kærlighed, de har brug for,« siger han til Kristligt Dagblad.

For Pia Christmas-Møller handler adoptionsspørgsmålet dog mere om hensynstagen til barnets tarv end om ligestillingen af bøsser og lesbiske med heteroseksuelle par og enlige. Hun siger:

»Der er ingen tvivl om, at et ansvarsfuldt homoseksuelt par er bedre for et forældreløst barn end et gadehjørne eller børnehjem i Den Tredje Verden.«

Op ad bakke
Men selv om der skulle være et flertal for ligestillingen i den nye folketingssal, skal homoseksuelle par ikke forvente at blive forældre lige med det samme. Årligt bortadopteres mellem syv og 30 danske børn. Og det sker primært på baggrund af børnenes biologiske forældres ønsker. Og de går oftest i retning af at finde en velfungerende familie med både en mor og en far.

»Så jeg tror også, at det kan blive op ad bakke for homoseksuelle at adoptere danske børn,« siger sekretariatschef i Adoptionsnævnet Trine Hede til Ritzau.

Retter de homoseksuelle par i stedet blikket mod børn fra udlandet, ser det ikke meget lysere ud. Dels kan adoptions­bureauerne slet ikke skaffe nok børn til alle de par, der ønsker at adoptere, dels tillader mange lande ifølge Jørgen-Ulrich Raunskov fra adoptionsbureauet AC Børnehjælp, der formidler adoptionskontakter i 15 lande, slet ikke homoseksuelle par at adoptere.

Raunskov forklarer videre til Ritzau, at man i Sverige, hvor homoseksuelle par har ret til at adoptere, endnu ikke er bekendt med bare et tilfælde, hvor det er lykkedes et homoseksuelt par at adoptere et barn fra udlandet.

Meget tyder altså på, at den potentielt forestående ligestilling i adoptionsspørgsmålet finder sit flertal på et tidspunkt, hvor der fortsat er endog rigtig lange udsigter til barnegråd, bleskift og søvnløse nætter for de berørte.