Flere skodder smøgerne

Aldrig har der været så få rygere i Danmark, og lysten blandt rygerne til helt at kvitte smøgerne er rekordhøj. Kun hver tiende under 20 år ryger. Det viser ny undersøgelse.

Foto: Scanpix

Rygning bliver stadig mere upopulært. Både på arbejdspladserne, rundt omkring i de små hjem og i det offentlige rum er accepten af de glødende pinde på retur.

I dag ryger kun 23 pct. af danskerne over 15 år dagligt, det er det laveste antal, der nogensinde er målt i de årlige undersøgelser af danskernes rygevaner. Samtidig har seks ud af ti tilbageværende rygere lagt planer for at lægge cigaretterne helt på hylden. I tal svarer det til, at en million danskere i dag ryger dagligt. Dertil kommer knap fem procent – svarende til 200.000 personer – der ryger lejlighedsvis. Det skriver Ritzau.

Selv om der kan være et godt stykke fra planer til handling, især succesfuld handling, når det kommer til noget så afhængighedsskabende som tobak, så vækker tallene glæde hos organisationerne bag undersøgelsen - Hjerteforeningen, Danmarks Lungeforening og Kræftens Bekæmpelse.

Få unge rygere
Glæden er især stor, fordi den yngre generation ryger betydeligt mindre end de ældre. Hvor det kun er lidt over hver tiende mellem 15 og 19 år, der ryger fast, er det næsten tre gange så mange blandt de 50 til 59-årige.

»De yngre generationers adfærd giver grundlag for optimisme. Samtidig vil flere rygere end før gerne kvitte tobakken. Det giver kommuner, regioner og stat et godt udgangspunkt for en styrket indsats, som også når de grupper blandt rygerne, som er vanskelige at nå. Det er nødvendigt, hvis vi vil nedbringe rygningen hurtigere, end det er sket i dag,« siger Jørgen Falk.

Han er konsulent i Sundhedsstyrelsen og har koordineret de årlige rygevaneundersøgelser i de sidste 15 år.

Farvel til passiv rygning
Mange har dog valgt at gøre deres hjem helt røgfri, især hvis der bor mindre børn. Kombineret med den strikse rygelovgivning, der begrænser rygningen på offentlige områder og arbejdspladsen, er den passive rygning på den måde nået helt i bund. I 2006 blev mere end hver femte dansker dagligt generet af passiv rygning, i 2008 er det kun omkring hver tyvende, der siger det samme.

Efter at stadig flere askebægere er rykket udenfor, er det blevet aktuelt at spørge, hvorvidt folk bliver generet af rygning i det fri. Her svarer over hver fjerde, at passiv rygning også kan være et problem udendørs. Især ved indgangspartier på arbejdspladser og hospitaler samt perroner og busstoppesteder kan røgen være generende.

Derfor mener direktør i Danmarks Lungeforeningen, Charlotte Fuglsang, at der må handles.

»I takt med at flere og flere går ind for, at rygning ikke hører hjemme indendørs, finder Danmarks Lungeforening det derfor helt oplagt og naturligt, at folk også beskyttes mod generne ved udendørs rygning, hvilket bør tages med ved en revision af rygeloven,« siger hun.