Flere private sikrer boligen mod juleindbrud

Mens politiet melder om det laveste antal juleindbrud i fem år, oplever vagtselskaber øget interesse for at tyverisikre danskernes boliger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I år har indbrudstyvene ikke haft så stor succes som sidste år. Eller året før.

Tallene fra Rigspolitiet viser, at indbrudsanmeldelserne for juleaftensdag og 1. juledag i år har ligget på det laveste niveau i fem år. I København alene er juleindbruddene halveret i antal. Og den positive udvikling skyldes ikke kun en intensiveret indsats hos ordensmagten, der igen i år har sat massive ressourcer af hen over juledagene, men også at danskerne er blevet bedre til at sikre sig mod tyveknægtene.

Fra en række vagtselskaber lyder meldingen, at efterspørgslen på alarmer og sikkerhedsløsninger topper op til jul, og at interessen for tyverisikring af boliger generelt stiger.

- Folk interesserer sig for, hvad man kan gøre for at undgå de ubudne gæster. Det handler ikke kun om alarmer, men også om gode råd til at få sin bolig til at se beboelig ud. Vi har oplevet rigtig mange, der spørger, om de kan nå at få en alarm op inden jul og nytår, forklarer driftschef Ulf Søndergaard fra Falck Alarm.

Reaktion efter indbrud i kvarteret

Han peger på, at danskerne især efterspørger alarmer, hvis der har været indbrud i deres nabolag, så risikoen for indbrud rykker meget tæt på.

Billedet genkendes af direktør Carsten Rasmussen fra virksomheden Lockon, der har solgt alarmløsninger til private siden 2008. Her har man mest travlt i november og december, og derefter kommer perioden lige før sommerferien, som også typisk er »indbrudstid«:

- Markedet generelt er i vækst, men ser man på mængden af danske husstande, der har en overvåget alarm fra et alarmselskab, så er det stadig en begrænset andel af hele parcelhusmarkedet og ejerboligmarkedet. Det er nok kun hver 5. dansker, der har sikret sig på den måde, og et køb af en alarm er ikke et impulskøb. Det er en lang proces at vænne sig til tanken om det, for det betyder, at man tænker på risikoen for indbrud hver dag, forklarer han.

Halser efter udlandet

Sammenlignet med andre lande halser danskernes bagefter i forhold til at tyverisikre boliger, vurderer privatmarkedschef Per Bloch-Frederiksen fra den internationale sikkerhedsvirksomhed G4S.

- Vi oplever helt afgjort, at danskerne er meget interesseret i at sikre sig, både op til jul og lige efter, hvor der jo altid har været mange indbrud og meget omtale af det. Men overordnet set er danskerne stadig langt efter mange andre lande. Der skal en helt anden bevidsthed til, og en større vilje til at prioritere det, også økonomisk, siger han.

Men danskernes bevidsthed – og politiets prioritering af indbrudsindsatsen hen over juledagene – har dog i år været nok til at reducere de frygtede juleindbrud.

Laveste antal juleindbrud på fem år

Således har politiet for juleaftensdag og 1. juledag i år registreret det laveste antal indbrudsanmeldelser på fem år, fortæller politiinspektør Kim Kliver, leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC). Alene 1. Juledag er der tale om et fald på over 10 pct. fra 463 indbrud sidste år til 406 i år på landsplan.

- Der tegner sig en klar forbedring. Vi har dels været til stede de rigtige steder, men også fået skabt en bevidsthed hos befolkningen i forhold til, at de reagerer, når de ser noget mistænkeligt, og får lavet aftaler med naboer osv., så de ikke efterlader deres hjem åbenbart ubeboede, siger han.

Hos Københavns Politi, der har kørt en særlig intensiveret indsats fra 23.-26. december er den positive udvikling endnu mere udtalt. Ifølge politikommissær Bent Balthzer Sørensen er der fra Lillejuleaften til og med 1. Juledag optalt ca. 98 indbrud, hvilket er knap en halvering i forhold til de 195 sidste år. Desuden har politiet i hovedstaden på de tre dage anholdt ni personer for indbrud.

- Vores generelle billede er, at borgerne er meget mere opmærksomme end tidligere, og man kan se, at det nytter noget, siger han.

Nye enheder skal presse organiserede indbrudstyve

I starten af det nye år etablerer Rigspolitiet to regionale indbrudsenheder – én for Sjælland, der placeres i Helsingør i Nordsjælland, og én for Fyn og Jylland, der placeres i Horsens i Sydøstjylland. Disse to enheder skal bl.a. skal sikre bedre vidensdeling og koordinering af indsatsen mod den mere organiserede del af indbrudskriminaliteten, fortæller NEC-chef Kim Kliver.

- De kriminelle er mere mobile, og der er sager, hvor det virker yderst organiseret. Der er bestillingslister på, hvad folk gerne vil have, og lister over, hvor man kan finde disse ting. Vi vil lægge et bredere pres, også på tværs af politikredse og landegrænser, og det kommer vi til at arbejde målrettet med hele næste år, fortæller han.