Flere naboer passer på hinandens hjem

Over 100.000 husstande er nu tilmeldt Nabohjælp.dk og ser efter naboernes huse, når de står tomme. Tyvene frygter de nysgerrige naboer, fortæller projektleder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du behøver ikke nødvendigvis have en dyr tyverialarm og en bidsk vagthund for at holde indbrudstyvene ude i ferien.

Ofte er opmærksomme naboer, der holder øje med hinandens hjem, et ligeså effektivt værn mod ubudne gæster. Det er i hvert fald den grundlæggende tanke bag Nabohjælp.dk, hvor naboer hjælper hinanden med at holde øje med husene, når ejerne er på ferie.

Siden projektet blev sat i verden i 2012, er antallet af tilmeldte steget støt, og i dag er der omkring 107.000 danske husstande tilmeldt.

Lone Harlev, der er projektleder på Nabohjælp.dk, tilskriver succesen, at tyverisikring er blevet mere konkret:

»Det behøver ikke være omstændeligt og besværligt og koste en million. Vi skal ikke bygge Fort Knox. Vi skal bruge vores sunde fornuft og det, der er lige om hjørnet. Det er kommet ned i øjenhøjde, og derfor tror jeg, så mange interesserer sig for det,« siger hun.

Nabohjælp fungerer ved, at man gratis melder sig selv og sin husstand til på hjemmesiden. Her er det muligt at gå sammen i små lukkede netværk med naboerne fra vejen, hvor man deler sin ferie kalender med hinanden.

Når familien Hansen så flyver på ferie, får naboerne en SMS-påmindelse om, at de nu skal holde godt øje med huset. Familien Hansen vil så i løbet af ferien også modtage beroligende beskeder om, at alt på hjemme fronten er som det skal være. Desuden kan man sende en advarende besked rundt til hele sit område, hvis man ser en mistænkelig bil, person eller selv har haft indbrud.

Forskning har peget på, at man kan nedbringe antallet af indbrud i et område med omkring en fjerdel, hvis nabohjælp sættes effektivt i system.

»Hvis du spørger danskerne, så vil de fleste af os svare, at det med nabohjælp er noget, man allerede gør. Men med Nabohjælp.dk har vi siden 2012 løftet det, fordi vi ved, det skal systematiseres mere, hvis vi skal have den høje effekt af nabohjælp på 25 procent,« fortæller Lone Harlev.

Nabohjælp forsyner også husstande og veje med skilte og klistermærker, der skal signalere over for de ubudne gæster, at her er årvågne naboer. Men der skal handlinger til, før det virker, understreger projektlederen.

»Hvis du er på ferie, får jeg dit hus til at se beboet ud. Jeg smider mit skræl derover, jeg tømmer din postkasse, jeg sætter måske min cykel over foran dit hus eller parkerer min ekstra bil i indkørslen. Og så går jeg lige en tur rundt om huset og tjekker, at alt er ok,« forklarer Lone Harlev.

Hun anbefaler også, at vi begynder at hilse på hinanden og alle, vi ser på vejen, da tyve ikke bryder sig om at blive hilst på.

Syd- og Sønderjyllands Politi er en af de politikredse i Danmark, hvor allerflest naboer har meldt sig på barrikaderne. Knap 14.000 husstande er tilmeldt, og det glæder lederen af den forebyggende indsats i kredsen, Christian Østergård.

»Det er en af de måde, vi kan få borgerne til at hjælpe med at bekæmpe indbrudskriminaliteten på. Det er så vigtig en samfundsopgave at bekæmpe det her, at politiet ikke kan eller skal klare den opgave alene. Vi er også nødt til at have borgerne til at hjælpe med det her,« siger Christian Østergård.

Han opfordrer endnu flere danskere til at få hevet fat i deres naboer og sammen tilmeldt sig Nabohjælp.dk.