Fire hjælpere tiltalt i terrorsag

Fire personer bliver nu tiltalt efter terrorlovgivningen for at have hjulpet Omar El-Hussein under skudattentaterne 14. og 15. februar sidste år i København.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Justitsminister Søren Pind (V) har besluttet at rejse tiltale mod fire mænd efter terrorparagraffen for at have hjulpet Omar El-Hussein  i forbindelse med skudattentaterne ved Krudttønden og den jødiske synagoge i København den 14. og 15. februar sidste år.

»Anklagemyndigheden har i dag – efter min beslutning – rejst tiltale mod fire mænd for medvirken til terrorisme i forbindelse med angrebet ved Københavns Synagoge. Som justitsminister er det en af mine fornemmeste opgaver at værne om danskernes tryghed og sikkerhed. Med tiltalen er der taget et vigtigt skridt i forhold til at retsforfølge de personer, der efter anklagemyndighedens opfattelse bærer et medansvar for terrorangrebene i København,« udtaler justitsminister Søren Pind (V) skriftligt.

Da det drejer sig om tiltale for terror har justitsminister Søren Pind (V) i sidste ende skullet træffe den endelige afgørelse.

Ifølge anklageskriftet er de fire personer bl.a. tiltalt for at have medvirket til drabet på Dan Uzan og til drabsforsøgene på to politibetjente, som Omar El-Hussein efter anklagemyndighedens opfattelse begik den 15. februar 2015. Tiltalen gælder således ikke skyderiet ved Krudttønden, hvor der blev holdt et debatmøde om ytringsfrihed, og hvor filmmanden Finn Nørgaard mistede livet.

Tiltalerne, som lander i kølvandet på en af de største politiefterforskninger i nyere tid, kommer ikke som nogen overraskelse, og straffesagen er da også forhåndsberammet og ventes til behandling af et nævneting i Københavns Byret fra den 10. marts. For to uger siden blev en femte sigtet person løsladt efter at have siddet næsten 11 måneder varetægtsfængslet.

Omar El-Hussein blev efter 13 timers intens menneskejagt i det indre København og på Nørrebro skudt af politiets specialstyrker ud for en opgang på Svanevej i byens Nordvestkvarter. Siden har politiet efterforsket, hvad der ledte frem til, at en radikaliseret 22-årig mand bevæbnet med en automatriffel og to pistoler skød og dræbte først Finn Nørgaard ved Krudttønden og siden den jødiske vagt, Dan Uzan, foran synagogen i Indre By.

Både de fire nu tiltalte og den løsladte har fra begyndelsen nægtet sig skyldige.