FE kritiseres for øget kontakt med torturstater

Forsvarets Efterretningstjeneste bliver kritiseret for at have øget samarbejdet med lande, der anvender tortur.

Arkivfoto: Danmarks øjne og ører ude i verden, Forsvarets Efterretningstjeneste, får nu 415 millioner kroner over fire år til at øge indsatsen mod terror. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har udbygget samarbejdet med stater i Nordafrika og Mellemøsten, der er berygtede for at bruge tortur.

Det fremgår ifølge Politiken af bemærkningerne til den lov om FE, som blev vedtaget tidligere i år.

Det får blandt andet Dansk Institut mod Tortur (Dignity) til at kritisere udviklingen.

»I princippet har vi ikke noget imod, at danske efterretningstjenester samarbejder med lande i Nordafrika og Mellemøsten, hvis tjenesterne sikrer sig, at de ikke udveksler oplysninger fremkommet gennem tortur. Problemet er blot, at det i praksis er meget svært for PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.) og FE at verificere, at oplysninger fra disse lande ikke er fremtvunget under tortur. Derfor bør man afstå fra et sådant samarbejde,« siger chefjurist Therese Rytter til Politiken.

PETs tidligere chef Jakob Scharf sagde i 2007, at PET var nødt til at samarbejde med såkaldte torturstater såsom Egypten og Marokko for at bekæmpe terrorisme.

FE begrunder også sit udvidede samarbejde med kampen mod terror.

Debatten om brug af tortur er blusset op, efter en rapport fra en efterretningskomité i USA i sidste uge afslørede, at efterretningstjenesten CIA har brugt særdeles grov tortur mod terrormistænkte fanger.