Esben Lunde: Danske landmænd tager hensyn til miljøet

Danske landmænd bruger ikke den ekstra gødning, som landbrugspakken åbnede op for. De bruger ikke bare løs, lyder det fra ministeren i en pressemeddelelse.

Nye tal viser, at de danske landmænd tager hensyn til miljøet, lyder det fra ministeren Esben Lunde Larsen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fødevare- og landbrugspakken åbnede op for, at de danske landmænd kunne anvende mere gødning på deres marker. Pakken mødte intens kritik fra blandt andre EU-kommissionen, fordi den ekstra gødning kunne skade dansk natur.

Men de danske landmænd tager hensyn til miljøet og bruger ikke bare løs af gødningen. Således har de i gødningsåret 2015/2016 kun brugt 52 procent af den ekstra gødning, de har fået til rådighed, lyder det i en pressemeddelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

»Nu får vi manet den sejlivede myte i jorden om, at danske landmænd bare gøder uden at tænke på konsekvenserne. Landmændene har både øje for naturen og deres egen økonomi, når de bruger gødning – og derfor bruger de ikke mere gødning end nødvendigt,« siger miljø- og fødevareminister Espen Lunde Larsen (V) i pressemeddelelsen.

Det er nye tal fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, der har gennemgået landmændenes gødningsregnskaber, der ligger til grund for pressemeddelelsen. De viser, at der på landsplan blev anvendt 52 pct. af den ekstra gødning, som den politiske aftale åbnede op for.

Landbrugspakken har skabt stor debat, og er blevet benævnt »kvælstofsagen«. Ikke alene fordi der var frygt for dens konsekvenser for dansk natur, men fordi regeringen af en række topforskere blev beskyldt for at regne vildledende. Forstå »kvælstofsagen« her.

Det er helt i tråd med ånden bag landbrugspakken, at landmændene ikke bruger deres fulde gødningskvote, siger ministeren.

»Regeringen har ønsket at give landmændene fleksibilitet til at arbejde på den måde, der er mest effektiv for den enkelte landmand. Det betyder også, at landmanden har fået større valgfrihed til at anvende mere gødning, mod at han til gengæld kompenserer gennem kvælstofreducerende tiltag som eksempelvis efterafgrøder. Det er klassisk frihed under ansvar-politik,« siger Esben Lunde Larsen.

Det er ikke oplyst i pressemeddelsen, om de danske landmænd samlet gøder mere eller mindre, end de gjorde før landbrugspakken - og i så fald, hvor meget mere eller mindre. Det har Berlingske spurgt ministeriet om. Pressevagten henviser til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen for de tal. Berlingske afventer tallene, der sandsynligvis vil blive præsenteret op ad formiddagen.