Erhvervsliv: Lars Løkkes integrationskrav er en stor opgave

Dansk Erhverv er klar til at hjælpe statsminister Lars Løkke Rasmussens med at få flygtninge i job.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er langt fra en let opgave, statsminister Lars Løkke Rasmussen stillede det danske erhvervsliv i sin nytårstale. Flygtninge skal i højere grad i job for at styrke integrationen, lød det.

Dansk Erhverv er enig, men advarer om, at opgaven er stor.

- Jeg er glad for, at danske fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer klart har sagt, at de deler regeringens ambition om, at vi skal blive markant bedre til at få flygtninge med i arbejdsfællesskabet. Nu skal vi sætte handling bag ordene, sagde Lars Løkke Rasmussen i sin nytårstale.

Udfordringen for flygtninge er, at det er svært at komme ind på arbejdsmarkedet uden gode danskkundskaber og faglige eller boglige kompetencer.

- Hvis man ikke kan dansk eller har en uddannelse, så er det svært. Så det er en kompliceret manøvre at få flygtninge i job. Men på forhånd at sige at det ikke kan lade sig gøre, den går ikke, siger Dansk Erhvervs administrerende direktør, Jens Klarskov og fortsætter:

- Vi har ganske mange personer med ikke-vestlig baggrund ansat i vores medlemsvirksomheder. Så det kan lade sig gøre, det er et vigtigt budskab, siger Jens Klarskov.

Dansk Arbejdsgiverforening har tidligere meldt 67 forslag ud til, hvordan flere flygtninge kommer i arbejde. Punkterne har fokus på at flytte dem til områder, hvor der er behov for arbejdskraft, større fokus på job over undervisning og mere aktive jobcentre.

- Hele måden, det bliver grebet an på hos staten og kommunerne, er meget lidt hensigtsmæssig. Hele processen kunne gøres meget mere smidig. Regeringen kunne starte der, siger Jens Klarskov.

Han mener samtidig, at er der job at få, selv for personer uden meget uddannelse. Ufaglærte ligger ellers højt i arbejdsløshedsstatistikkerne og siden 2008 er antallet af beskæftigede ufaglærte faldet med små 200.000.

- Det er lettere at få et job, hvis man har en Ph.d. i biokemi, end hvis man ufaglært. Det ved vi jo godt. Med det sagt, så er der muligheder for folk, der er motiverede og gerne vil integreres. Det er jo ikke uden grund, at der er mange udlændinge på det danske arbejdsmarked, siger Jens Klarskov.

/ritzau/