Eksplosion i import af falske lægemidler

Antallet af falske lægemidler, som de europæiske toldcentre beslaglægger, steg eksplosivt sidste år. Det fremgår af en ny rapport fra EU-Kommissionen.

Trafikken af forfalskede lægemidler til Europa er eksploderet. Sidste år fangede de europæiske toldere fem gange så mange ulovlige piller og medicin, som året før. Det viser en ny rapport fra Europa-Kommissionen.

En væsentlig årsag til stigningen i forfalskede lægemidler er, at stadigt flere køber varer over internettet. Det betyder nemlig, at det bliver sværere at finde frem til det land, hvor de forfalskede varer er fremstillet. Men det kan være farligt at begive sig ud i netkøb af medicin, advarer Lægemiddelstyrelsen i Danmark.

- Når først man begiver sig på egen hånd ud på nettet, er der stor risiko for, at man havner et sted, der ikke er et apotek. Derfor risikerer man dels at gøre noget ulovligt dels at købe noget, der ikke har nogen effekt, siger chefkonsulent Karsten Jørgensen fra Lægemiddelstyrelsen.

I 2006 kom mere end 80 procent af de forfalskede lægemidler, som blev stoppet i tolden, fra Kina, der sammen med Indien og Forenede Arabiske Emirater er hovedkilden til de forfalskede lægemidlere.

/ritzau/