Eksperter frygter udvanding af den danske velfærd

Der er grund til bekymring for den danske velfærd, mener eksperter. De frygter, at EU-Domstolens forsvar for den fri bevægelighed vil gøre hele Europa mindre social.

Udenlandske studerende i Danmark kan nu ifølge en dom hos EU-Domstolen få SU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flemming Krogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-Domstolen går så langt i sine bestræbelser på at sikre et indre marked med fri bevægelighed, at det risikerer at sende medlemslandene ud i en uheldig konkurrence om, hvem der kan barbere mest af de sociale ydelser. Det mener to professorer i kølvandet på de seneste afgørelser fra EU, der giver flere EU-borgere ret til at modtage dansk studiestøtte og børnepenge.

Princippet om ikke-diskrimination af andre EU-borgere i forhold til medlemslandenes egne borgere er nærmest helligt i EU, lyder det fra professor Jon Kvist, der er professor ved Center for Velfærdsforskning på Syddansk Universitet. Han mener, at det er »helt absurd«, at EU-Domstolen bliver ved med at udvide fortolkningen af, hvad der er omfattet af princippet om fri bevægelighed.

»I bestræbelserne på at sikre sociale rettigheder til alle dem, der benytter sig af den fri bevægelighed, rammer man dem, der ikke bruger den. Man risikerer at få et mindre socialt Europa, fordi du tvinger landene til at indføre lavere ydelser for egne borgere,« siger Jon Kvist.

Pres på studiestøtten

Professor fra Roskilde Universitet Bent Greve, der forsker i velfærdsstaten, er enig.

Han peger på, at stigende SU-udgifter til udenlandske statsborgere kan komme til at gå ud over danske studerende.

»Dommene lægger et pres på den samlede bevilling til SU, for hvis ikke man har råd til at øge de offentlige udgifter, men man skal betale et stigende antal kroner til udenlandske statsborgere, så kan man kun finde dem inden for SU-systemet ved eksempelvis at sænke beløbet til de andre studerende,« siger han.

Ifølge Jon Kvist bør politikerne forsøge at tage kampen op i EU, selv om det er op ad bakke.

»Det er supersvært at gå op imod, blandt andet fordi du har enstemmighed på det her område. Det er nødvendigt, at politikere i Danmark samarbejder med politikere i andre lande og lægger bestemmelser ned, der kan tøjle de her domme,« siger Jon Kvist.

Han peger på, at også Tyskland, England og Holland frygter, at særligt østeuropæere kan begynde at spekulere i at få de højere ydelser.

På nationalt plan opfordrer han politikerne til at se på, om de skal stille nogle såkaldte værn op omkring velfærdsydelserne.

»Det her med at reducere ydelsernes størrelser er måske ikke svaret. Så kommer man ind i et kapløb mod bunden. Det er mere fornuftigt at se på nogle værn og lave regler for, under hvilke betingelser folk kan få de her ydelser,« siger Jon Kvist.