Borgerlige kræver værn mod trussel fra EU

Regeringen og VKO må finde fælles fodslag om et nationalt kompromis, der skal værne dansk velfærd mod truslen fra EU, foreslår de Konservative.­ Venstre og DF bakker op om en fælles aftale.

For nylig har EU-Domstolen afgjort, at EU-borgere har ret til at få børnepenge i et andet land end deres eget fra den første dag, de tager arbejde i eksempelvis Danmark. Her er det litauere, der arbejder i Lindenborg Gods’ gartneri i Nordjylland. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række EU-domme, der giver et større antal EU-borgere ret til at hæve uddannelsesstøtte og børnecheck fra den danske velfærdskasse, får nu flere politikere til at råbe vagt i gevær.

EU-Domstolen går så langt i sit forsvar for, at EU-borgere ikke diskrimineres i forhold til de enkelte landes egne borgere, at det er en trussel mod den danske velfærd, lyder bekymringen, der får de Konservative til at foreslå, at et bredt flertal på Christiansborg går sammen om et nationalt kompromis, der skal være med til at fremtidssikre det danske velfærdssystem.

»Hele vores velfærdsmodel er under pres. Vi kan ikke have den samme velfærdsstruktur i Danmark om ti til 20 år, hvis man ikke sætter et værn op og kigger på hele finansieringsstrukturen,« siger gruppeformand Brian Mikkelsen (K).

Han medgiver, at der isoleret set er tale om mindre beløb, som sendes ud af landet. Ifølge regeringen kommer man f.eks. til at øge udgifterne til børnepenge med 15 mio. kr. årligt efter EU-afgørelsen, der underkendte det danske optjeningsprincip på to år. Men samlet set kan de små huller i diget imidlertid få det hele til at vælte, mener Brian Mikkelsen.

Han erkender samtidig, at den borgerlige regering var for sen til at sætte værn op imod, at andre EU-borgere kan nyde godt af de velfærdsydelser, danskerne har sparet op til via skattesystemet.

»Vi kunne se, at der hele tiden var små tilløb til, at systemet kunne blive undermineret, men vi tog ikke nok fat. Nu bør der laves et nationalt kompromis mellem regeringen og de ansvarlige borgerlige partier, så vi får lavet nogle mekanismer, der sikrer, at vi kan bevare vores velfærdssamfund,« siger han og foreslår, at politikerne skal kunne læne sig op af en ekspertkommission, der skal granske de udfordringer, den danske velfærdsstat står overfor.

Inspiration fra Tyskland

Forslaget om et nationalt kompromis får opbakning fra Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten. Men de afviser alle Brian Mikkelsens tanker om, at det kan blive nødvendigt at indføre et forskringsprincip på områder som SU og sundhed, så folk slipper billigere i skat, men til gengæld selv må forsikre sig for f.eks. at kunne få udbetalt SU.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at det er det samme som at give efter for EU. »At indføre et forsikringsprincip vil være at kapitulere med det samme. Jeg er overhovedet ikke klar til at kapitulere. Jeg er klar til kampen for det danske velfærdssamfund,« siger han.

Den samme melding kommer fra Enhedslisten.

»Handler det om, at Brian Mikkelsen vil beskytte den skattefinansierede velfærd, eller vil han bare bruge en kommission til at afvikle velfærdsydelser under dække af, at det er EUs skyld? Det sidste bliver ikke med os,« siger gruppeformand Per Clausen.

Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, tvivler da også på, at man kan nå til enighed.

»Det kræver, at vi er enige om at lave et holdbart værn, og det er spørgsmålet, om vi kan blive det i så bred en kreds,« siger han.

Næstformand i den socialdemokratiske folketingsgruppe Ane Halsboe-Jørgensen maner til besindighed.

»Jeg kan godt forstå, at det her forarger folk, men vi skal passe på med ikke at lave hovsaløsninger, der senere bliver underkendt, som den borgerlige regering gjorde. Jeg vil gerne være med til at fremtidssikre vores velfærdsydelser, men vi skal passe på med at male fanden på væggen og tro, at nu er vores velfærdssamfund på vej ud over kanten. Jeg deler ikke det sortsyn,« siger Ane Halsboe-Jørgensen.