Ekspert er forundret over ny prins Henrik-udmelding: Står han fast på det, må han bede om skilsmisse

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er hende, der gør mig til en nar. Jeg har ikke giftet mig med Dronningen for at blive begravet i Roskilde«.

Sådan lød Prins Henriks første kommentar til Se og Hør, siden det kom frem, at han ikke ønsker at blive begravet ved siden af sin hustru – dronning Margrethe – i Roskilde Domkirke, som blev bekræftet af kongehuset torsdag.

En kommentar, som kongehuseksperten Søren Jakobsen har svært ved at forstå.

»Det er ikke kun en mærkelig udtalelse, det er noget sludder. Hun (dronning Margrethe red.) har arvet pladsen fra sin far, så hvordan skulle hun gøre ham til nar?,« siger Søren Jakobsen.

I et videoklip, som Se og Hør har offentliggjort tirsdag, siger prins Henrik, at der kun er en måde, hvorpå han ændrer mening.

»Hvis hun vil have mig begravet sammen med hende, må hun gøre mig til kongegemal. Færdig. Jeg er ligeglad,« siger prins Henrik til Se og Hør.

Udtalelsen om, at han ikke vil begraves ved siden af dronningen, kommer i tråd med, at prins Henrik længe har beklaget sig over, at han ikke er tilfreds med sin titel.

Men den titel har prins Henrik hele tiden været klar over, han ikke vil få, lige siden han blev gift med dronningen i 1967. Derfor kan Søren Jakobsen ikke forstå hans udtalelser til ugebladet.

»Det er nogle vrangforestillinger, han gør sig om at blive konge, for det kan ikke lade sig gøre. Det står i grundloven, at der kun kan være én regent. I rang vil Margrethe altid være over ham; det gælder ved officiel fremtæden, men hvad parret gør som ægtefolk på hjemmebane, er deres egen sag. I sidstnævnte forbindelse har dronningen altid understreget, at Henrik var herren på slottene,« siger kongehuseksperten.

Søren Jakobsen mener også, at sådan en kommentar følger handling.

»Står prins Henrik virkelig fast på sine sidste udtalelser til Se og Hør, vil det mest logiske være, at han beder om skilsmisse og frasiger sig apanage fra den danske stat,« siger han.

Dronning Margrethe er på vej til Frankrig for at besøge sin ægtemand. Et besøg, som Søren Jakobsen mener, er tiltrængt.

»Jeg håber, at de skal have sig et familiemøde, nu hvor dronningen er rejst til Frankrig, for sådan kan det ikke fortsætte,« siger han.

Søren Jakobsen har ingen god forklaring på, hvorfor prinsgemalen har udtalt sig, som han har gjort.

»Han er ustyrlig mildt sagt. Det må være varmen fra Middelhavet.«