Prins Henrik: Min kone giver mig ikke den rette respekt

Prins Henrik savner respekt fra sin kone. Men han understreger, at han fortsat elsker dronningen.

Arkivfoto. Prins Henrik understreger overfor Se og Hør, at beslutningen om hans begravelse bunder i, at han ikke føler sig ligestillet med sin kone. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prins Henriks udmelding om, at han ikke vil begraves i Roskilde med sin kone, dronning Margrethe, fik stor opmærksomhed i sidste uge.

Indtil nu har prinsen været fåmælt omkring sine bevæggrunde, men Se og Hør har tirsdag offentliggjort et interview med ham.

Prinsen understreger, at beslutningen bunder i utilfredshed med, at han ikke er ligestillet med sin kone.

»Min kone giver mig ikke den respekt, som en almindelig kone skal give til sin ægtefælle,« siger han i interviewet.

Han understreger, at han fortsat elsker sin kone, men den 83-årige har altså trukket en grænse.

»Det er hende, der gør mig til nar. Jeg har ikke giftet mig med dronningen for at blive begravet i Roskilde.«

»Min kone har besluttet, at hun gerne vil være dronning, og det er jeg meget glad for.«

»Men som menneske skal hun vide, at hvis en mand og kone er gift, så er de lige,« siger han til ugebladet.

Et videoklip med interviewet kan ses på Se og Hørs hjemmeside.

I et andet videoklip, som Se og Hør ligeledes har offentliggjort tirsdag, siger prins Henrik, at der kun er en måde, hvorpå han ændrer mening.

»Hvis hun vil have mig begravet sammen med hende, må hun gøre mig til kongegemal. Færdig. Jeg er ligeglad,« siger prins Henrik til Se og Hør.

Berlingskes politiske kommentator og kongehus-kender, Thomas Larsen, fortæller, at der er tale om en helt »ekstraordinær« situation, hvor et medlem af kongehuset gør oprør mod systemet.

»Man skal være opmærksom på, at det ret beset ikke er noget nyt, at prinsen mener, som han gør, men det er nyt, at han så direkte siger, at dronningen gør ham til nar. Og det gør jo situationen stadig sværere at forstå. Det bliver svært at forstå, at han er utilfreds med Dronningen, men samtidig elsker sin hustru,« siger Thomas Larsen, der dog mener, at udtalelserne primært påvirker prinsens eget omdømme.

»Hans udtalelser er med til at forværre krisen, men jeg tror stadigvæk, at de i sidste ende går mest udover ham selv. Danskerne slår ring om deres dronning,« siger den politiske kommentator og henviser til en Gallupmåling, BT fik foretaget kort efter hoffet meldte ud, at prinsen ikke ville begraves ved siden af dronningen. Her svarer 75 procent af de adspurgte danskere, at prins Henrik svigter dronning Magrethe.

»Det er klart, at hvis prinsen fortsætter med at melde ud på den her måde, kan det give kongehuset nogle ridser i lakken. Det tragiske er jo, at dronning Magrethe ikke kan gå ud og svare igen, for så bidrager hun bare til at konflikten forværres,« siger Thomas Larsen.

Ifølge Se og Hør ankommer dronningen tirsdag til slottet, hvor hun skal tilbringe de næste 14 dage med sin mand.

Kongehusets kalender viser, at kronprins Frederik og prins Joachim frem til 23. august passer pligterne som henholdsvis regent og rigsforstander, mens dronningen er udenlands.

Prins Henrik har befundet sig på Chateau de Cayx siden midten af juli.

/ritzau/