Ekspert: Danskerne tager ikke risikoen for krig alvorlig

Når hver tredje dansker melder sig parat til at kæmpe for Danmark, er det et udtryk for, at vi ikke tager muligheden for en krig alvorlig, vurderer en forsker.

Foto: Annelene Petersen. Hjemmeværnet på øvelse ved Øster Tørslev tæt ved Randers Fjord.
Læs mere
Fold sammen

Godt hver tredje dansker er parat til at trække i uniform og forsvare fædrelandet, hvis krigen skulle komme. Det viser en ny international undersøgelse, der blandt andet tester viljen til at gå i krig blandt verdens befolkninger.

Lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet, der tidligere har forsket i vores holdning til krig, er ikke imponeret over andelen af krigsparate danskere.

»Vi plejer at ligge i toppen, når det drejer sig om opbakning til vores bidrag til internationale konflikter, og sammenlignet med gamle dage, når man havde tal på det, man kaldte for forsvarsviljen, er det ret få, der er parate til kæmpe. Jeg vil nok mene, at vi er i den lave ende,« siger lektoren.

Det er Gallup, der i en ny undersøgelse blandt andet har spurgt respondenter fra 113 lande, om de er villige til at kæmpe for deres land, hvis det blev involveret i en krig.

Sidst, Danmark for alvor kæmpede for sin overlevelse, var i 1864, og det minde skræmmer nok, vurderer Peter Viggo Jakobsen.

»Vi har alle sammen lige set en TV-serie om krigen i 1864, hvor det gik forfærdelig dårligt for Danmark. Og generelt har de sidste krige i Irak og Aghanistan har ikke været nogen fuldblodssucceser,« siger han.

Af Gallups undersøgelse fremgår det også, at paratheden til at gå i krig er markant højere i lande som Polen og Ukraine samt en række arabiske lande, der med rette kan påstå sig mere truet, end vi er i Danmark. Det giver god mening, mener Peter Viggo Jakobsen.

»Jo tættere, du kommer på Rusland, jo bedre ved befolkningen, at en risiko for krig. Jeg tror ikke, at man rigtig tager det alvorligt herhjemme, at man en dag skulle kæmpe for Danmarks overlevelse igen. Det ligger os fjernt. Kommer til en regulær krig, hvor vi bliver bedt om opbakning til en krig i Baltikum eksempelvis, så tror jeg, tallet ville blive højere igen,« siger lektoren.

Af Gallups undersøgelse fremgår det, at 60 procent af verdens befolkning er klar til at gå i krig for deres land. Det tal bliver ikke mindst trukket op af de nordafrikanske og mellemøstlige lande, hvor det er op mod 80 procent af befolkningen, der er klar til at kæmpe under sit lands faner.