Efter stor aktion med 25 anholdte: Politiet har beslaglagt 100 gasmasker og kasteskyts

25 personer, som mistænkes for at have været en del af de voldelige optøjer i forbindelse med markeringen af tiårsdagen for lukningen af Ungdomshuset i København, blev tidligt i morges anholdt.

Arkivfoto: Otte personer fremstilles, efter at politiet har anholdt 25 for uroligheder 1. marts omkring Ungdomshuset. (se Ritzau historie 170838) Ungdomshuset i København afholder onsdag den 1. marts 2017 en demonstration, der bevæger sig fra Vor Frue Plads mod Nørrebro i anledning af 10-året for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69. Den 1. marts 2007 kl. ca. 7.00 påbegyndte Københavns Politi en rydning af Ungdomshuset.De følgende dage var præget af uroligheder og ødelæggelser, hvor over 714 personer blev anholdt. Den 5. marts ved 8-tiden om morgenen begyndte nedrivningen af huset, der varede indtil den 6. marts ved 23-tiden. I dag står grunden Jagtvej 69 tom, men der er planer om at bygge et nat-herberg for hjemløse på stedet.. (Foto: Asger Ladefoged/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Der blev gjort flere interessante fund i forbindelse med en stor, koordineret aktion, som Københavns Politi foretog tidligt onsdag morgen.

Kl. 6 rykkede betjente ud til 10 forskellige adresser i København og andre steder i landet, hvor i alt 25 personer blev anholdt – mistænkt for at have taget del i de voldelige uroligheder, der udspillede sig i Københavns gader i forbindelse med markeringen af tiårsdagen for rydningen af Ungdomshuset 1. marts.

Dengang udviklede markeringen sig til gadekampe mellem politi og demonstranter. Der blev desuden smadret og overmalet butiks- og bankvinduer, og der blev kastet med fyrværkeri, sten, falsker og farvebomber.

En stor del af morgenens anholdelser, 17 i alt, blev foretaget i kollektivet BumZen på Baldersgade på Nørrebro.

En »intensiv efterforskning«

»Det har været en ret intensiv efterforskning,« sagde efterforskningsleder Mikael Wern på et netop afholdt pressemøde på Politigården.

Politiet er fortsat i gang med ransagninger på flere af adresserne, men har allerede beslaglagt cirka 100 gasmasker, partisansøm, en del kasteskyts, pebersprays og så er der »rygter om, at vi har fundet forskellige andre kemikalier,« sagde efterforskningslederen.

Det blev ikke yderligere præciseret, hvilke kemikalier der kan være tale om.

På Baldersgade har politiet desuden tilkaldt en bygningsinspektør, da man har en mistanke om, at der er lavet nye konstruktioner på bygningen, som man ikke er sikker på »kan holde«.

Videomateriale afgørende

Anholdelserne er sket på baggrund af en stor mængde videomateriale, som politiet har brugt de seneste måneder på at gennemgå for at identificere de enkelte gerningsmænd og finde ud af, hvilken rolle de hver især spillede under de voldelige uroligheder.

De fleste af de formodede gerningsmænd er i alderen 15-25 år.

Oprindeligt meldte politiet ud, at otte af de anholdte onsdag formiddag vil blive fremstillet i grundlovsforhør, hvor politiet vil anmode om dobbeltlukkede døre. Det tal er siden blevet til ni.

Personerne bliver sigtet for vold mod tjenestemænd, grov vold, hærværk og alvorlig forstyrrelse af den offentlige ro og orden.

Ifølge Københavns Politi kan der komme flere anholdelser i sagen om de voldelige optøjer.

»Men langt, langt de fleste af dem, vi mener skal anholdes for urolighederne, har vi anholdt i dag,« fastslog efterforskningslederen.

Politiet har valgt at bruge mulighederne i den nye såkaldte »respektpakke«, som tidligere justitsminister Søren Pind (V) i december 2016 fik vedtaget i Folketinget, fortalte Mikael Wern.