Efter knivstikkeri: »Der skal ikke være en blodpøl eller kridtstreg på Nørrebro, uden vi har været der«

Efter knivoverfald på 15-årig asylansøger reagerer beboerne på Nørrebro prompte med en markering senere i dag. De vil skabe tryghed ved at være til stede.

I går blev en 15-årig uledsaget asylansøger stukket ned på Nørrebro. I dag markerer borgerinitiativet »Vi Ta'r gaderne tilbage«, at de ikke finder sig i vold og kriminalitet i deres bydel. Her er politibil på Nørrebro ved tidligere episode. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen

Torsdag aften blev en 15-årig uledsaget asylansøger stukket ned på Nørrebrogade efter tumult med en gruppe jævnaldrende drenge. Den 15-årige, der er uden for livsfare, løb sammen med tre venner fra asylcentret i Gribskov på løbehjul på Nørrebro, da han blev stukket i brystet, skriver Ritzau. Efterfølgende løb en gruppe jævnaldrende drenge væk på blandt andet løbehjul.

Dermed er volden vendt tilbage til Nørrebro, og det har fået beboerne bag borgerinitiativet »Vi ta’r gaden tilbage« til at reagere prompte. De vil ikke endnu engang bo i en bydel, der bliver tyranniseret af meningsløs vold og bandekriminalitet. Derfor har de arrangeret en markering ved gerningsstedet på Nørrebrogade kl. 17.00 i dag.

»Der skal ikke være en blodplet eller kridtstreger, hvor politiet har markeret patroner, et sted i bydelen uden, at vi har været der,« siger Terje Bech fra initiativet »Vi Ta’r gaden tilbage«.

Da bandekonflikter over hashhandlen på Nørrebro var på det højeste var der flere skudopgør om måneden, og kvarterets mange børnefamilier begyndte at tale om at flytte væk. Det er den situation, som Terje Bech ikke vil acceptere opstår igen, og derfor har borgerinitiativet en nul tolerance politik, hvor de vil markere deres tilstedeværelse overfor bydelens beboere, alle de steder, hvor der finder voldelig kriminalitet sted.

»Da det var værst blev vi selv utrygge, og vores dengang niårige knægt fik ikke længere lov til at gå ned i kiosken alene. Usikkerheden spredte sig, og mange var bange for at gå på bestemte gader. Men så blev vi trodsige. Vi vil ikke lade os diktere af bøller og banditter og kugler der fløj om ørene på os, så vi besluttede at jage dem ud af gaderne ved at være til stede,« siger Terje Bech.

Efter en øget politi- og social indsats har der været roligere på Nørrebro i flere år, fortæller han. Men nu kan bandekriminaliteten begynde at nærme sig. Alene i denne uge har grupperinger som politiet vurderer, kan have banderelationer haft opgør i Københavns Nordvestkvarter, der begynder omkring Nørrebro Station, hvor der blev affyret skud mod en skole, som blev gengældt i Husum, og som politiet vurderer, kan have ført til yderligere hævn-skyderi på Frederiksborgvej natten til fredag. Københavns politi har nu indført midlertidige visitationszoner i dele af Nordvest.

Tejre Bech har ingen illusioner om, at borgerinitiativet forhindrer kriminaliteten. Men det skaber sammenhold og tryghed i bydelen og markerer, at man ikke skal lade sig kue.

»Det er vigtigt, at vi på Nørrebro står sammen med de beboere der oplever utrygheden lige udenfor deres gadedør. Vi skal møde op og markere, at vi ikke vil findes os i det de udsættes for, og give muligheden for at kunne tale hændelsen igennem. Det kan være ret voldsomt at se skyderier og knivstik fra sit 2. sals vindue, og folk kommer tit forbi vores markeringer, for at læsse af,« siger Terje Bech fra initiativet, hvis logo er et billede af det hjerte som kunstneren Bjørn Nørgaard skabte af blandt andet konfiskerede bandevåben.

Markeringen finder sted i dag klokken 17.00 udfor Nørrebrogade 51.