Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det blev et kort eksperiment. Det første tosprogede byskilt i Sønderjylland fik kun en god uge, før det natten til søndag blev revet op ved rode af ukendte gerningsmænd.
Og skiltet kommer ikke op at stå igen. Haderslevs borgmester, H.P. Geil (V), fortæller til Berlingske Nyhedsbureau, at han ikke har tænkt sig at sætte skiltet op blot for, at det skal blive fjernet i nattens mulm og mørke endnu en gang.
»Vi kunne sætte det op og hente det i naboens have en anden gang. Men jeg vil ikke være kendt som borgmesteren, der bruger skatteydernes penge på at sætte skilte op igen og igen,« siger han.
»Vi har fået en henvendelse fra Museum Sønderjylland, der gerne vil have skiltet til deres udstilling om grænselandet. De troede, vi havde flere, men vi har kun det ene, og det får de nu. Det kan være med til at fortælle historien om forholdet mellem dansk og tysk på vores egn,« siger H.P. Geil.
Det er netop det forhold, der har udløst store protester blandt borgerne i Haderslev og hele Sønderjylland, efter borgmesteren besluttede, at byen skulle have et skilt med Haderslev - Hadersleben.
En heftig debat er blusset op i lokale og landsdækkende medier samt ikke mindst på sociale medier. Flere af H.P. Geils borgmesterkolleger har på det skarpeste afvist enhver tanke om tosprogede skilte, som det kendes syd for grænsen.
Haderslev-borgmesteren er skuffet og overrasket over de skarpe reaktioner, men han fortryder ikke sit eksperiment, som han kalder det.
»Vi er ikke færdige med at diskutere det dansk-tyske forhold. Jeg er parat til forsoning, men der er tydeligvis stadig nogle sår fra krigens tid, der endnu ikke er lægt,« siger han.
Borgmesteren vil ikke afvise, at Hadersleben vil komme på byskiltene engang i fremtiden.
»Vi har fået en god diskussion, der har vist, at der stadig er store følelser i spil. I det daglige er der ingen problemer mellem dansk og tysk, så det sagtens tænke, at spørgsmålet kommer op igen. Men det bliver ikke i den nærmeste fremtid,« siger H.P. Geil.
Det tyske mindretal i Sønderjylland består af omkring 15.000 personer. I Haderslev har mindretallet en skole med knap 200 elever, en børnehave og en række idræts- og kulturforeninger.