Tønder siger »nein danke« til tyske skilte

Politikerne i Tønder Kommune besluttede torsdag at sige nej til at få to-sprogede skilte på dansk og tysk i kommunen.

Haderslev i Sønderjylland har som den første danske by fået et byskilt på tysk. Det er almindeligt i Nordtyskland med tosprogede skilte, men herhjemme har der været meget modstand mod skilte på tysk, selv om det tyske mindretal i mange år har ønsket det. I Tønder afviser man til gengæld idéen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det blev et »nein danke«, da de lokale byrødder i Tønder Kommune torsdag aften samledes i kommunens økonomiudvalg for at tage stilling til spørgsmålet om, hvorvidt skilte i kommunen også skulle være på tysk.

Ifølge Flensborg Avis var beslutningen enstemmig.

»Økonomiudvalget har enstemmigt besluttet at henlægge sagen. Man ønsker ikke at fremme sagen om tyske byskilte,« siger borgmester Laurids Rudebeck (V) til Flensborg Avis.

Til samme avis fastslår han, at der var behov for et stort flertal, såfremt man skulle ændre praksissen i kommunen, og at den store modstand viser, at tiden ikke var til det.

»Jeg vurderer det sådan, at tiden ikke har været moden til det på nuværende tidspunkt,« siger borgmesteren til Flensborg Avis, der tidligere ellers har talt varmt for at lade skiltningen være tosproget.

»Nu ligger der en enig indstilling fra økonomiudvalget, og så har jeg ikke mere at sige på nuværende tidspunkt,« siger han til Flensborg Avis.

I Sønderjylland har det længe været et tema, hvorvidt by-, trafik- og vejskilte skal være på både dansk og tysk, og tidligere på ugen blev det blandt besluttet i Haderslev, at byskiltene skulle være på dansk og tysk, hvorfor kommunens skilte nu også har et »Hadersleben« stående.

Det er det tyske mindretal i landsdelen, der har ytret ønske, at der opstilles tosprogede skilte i de fire sønderjyske købstæder Aabenraa, Haderslev, Sønderborg og Tønder.

Borgmestrene i Aabenraa og Sønderborg oplyste tidligere på ugen til Berlingske Nyhedsbureau, at de ikke agtede at følge opfordringen om at skilte på begge sprog.