Dykkere skal undersøge vrag ved Bornholm,

Oliefilm er observeret på vandoverfladen nordøst for Bornholm. Der er sandsynligvis tale om dieselolie fra et sunket skib. Vraget skal nu undersøges af dykkere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et større havområde nordøst for Bornholm er blevet forurenet af et tyndt lag olie.

Oliefilmen, der blev torsdag formiddag opdaget af en fisker, kommer sandsynligvis fra bulkcarrieren Fu Shan Hai, der sank i området i 2003, oplyser Søværnets Operative Kommando (SOK).

SOK har haft orlogsskibet Nymfen til at undersøge udslippet, og et dykkerfartøj bliver i løbet af torsdagen sendt fra Århus med kurs mod Bornholm for at undersøge skibsvraget.

Fu Shan Hai sank ud for Hammer Odde efter en kollision med et cypriotisk skib. Skibet sejlede med gødning i lasten.

Det cypriotiske rederi er blevet dømt til at betale en erstatning på 13,5 millioner dollar, som bl.a. omfattede oprydning efter olieforurening.

Fu Shan Hais tanke er blevet sikret og tømt for indhold.

- Men et skib af den størrelse har en del tanke med tynde olier, som det ikke var muligt at sikre dengang. Det kan ikke udelukkes, at det er den, der nu siver ud, siger stabsvagt Jan Olav Skogøy fra SOK.

Han understreger, at der er tale om flygtig dieselolie, der kan fordampe fra havoverfladen, hvis det blæser op i området.

Mandskabet på Nymfen har konstateret, at det tynde lag på havoverfladen er en oliefilm, der ikke kan bekæmpes. Den dækker et område på 15.000 kvadratmeter, svarende til cirka to fodboldbaner.

Nymfen bliver i området for at overvåge, at olieudslippet ikke forværres. Desuden sender marinehjemmeværnet sit fartøj Hjortø af sted fra Rønne med flydespærringer. Hjortø bliver i området, indtil miljøfartøjet Marie Miljø ankommer natten til fredag.

/ritzau/