Dom: Religiøs gruppe må ikke servere forbudt stof

Tilhængere af Santo Daime må ikke servere en psykedelisk drik til ceremonier. Det slår dom fast onsdag.

Foreningen Nordens Céu Sagrado Mester Fernandos Center for Meditation og Videnskab mener, at det er en begrænsning af religionsfriheden, når myndighederne ikke vil give tilhængerne af Santo Damie-religionen lov til at servere ayahuasca-vin ved deres ceremonier. Arkivfoto. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tilhængerne af Santo Daime-religionen må ikke servere den forbudte drik Ayahuasca til ceremonier. Religionen kan heller ikke blive godkendt som en religiøs menighed.

Det står klart efter en dom i Østre Landsret onsdag.

Foreningen Nordens Céu Sagrado Mester Fernandos Center for Meditation og Videnskab havde ellers sagsøgt både Sundheds- og Ældreministeriet og Kirkeministeriet for at få lov til at servere drikken og blive godkendt som menighed.

Men begge ministerier har Østre Landsret frifundet.

Tilhængerne af Santo Daime har argumenteret for, at det er en begrænsning af religionsfriheden, når myndighederne ikke vil give dem lov til at servere ayahuasca-vin ved deres ceremonier.

I maj 2014 søgte foreningen dispensation til at importere ayahuasca til de religiøse ceremonier.

Men det daværende Social- og Sundhedsministerium afslog i 2015 at give foreningen dispensation. Ifølge ministeriet skaber DMT afhængighed, og misbrug fører til sundhedsmæssige og sociale problemer.

Foreningen søgte også Kirkeministeriet om at blive godkendt som religiøs menighed. Men det afslog ministeriet blandt andet med den begrundelse, at foreningen ville overtræde loven, hvis den importerede ayahuasca.

/ritzau/