Religiøs gruppe vil bruge forbudt stof

Tilhængere af Santo Daime-religionen har anlagt sag mod ministerium for at kunne bruge stoffet ayahuasca.

København. Er det en begrænsning af religionsfriheden, når myndighederne ikke vil give tilhængerne af Santo Damie-religionen lov til at servere ayahuasca-vin ved deres ceremonier?

Det mener foreningen Nordens Céu Sagrado Mester Fernandos Center for Meditation og Videnskab.

Den har derfor sagsøgt både Sundheds- og Ældreministeriet og Kirkeministeriet for at få tilladelse til at importere og servere ayahuasca ved religiøse ceremonier.

Mandag tog Østre Landsret hul på sagen, og her dukkede så mange tilhørere op, at flere af dem måtte gå igen, da der ikke var plads til dem i retslokalet.

Ayahuasca er en drik, som stammer fra Sydamerika. Drikken indeholder blandt andet det psykedeliske stof DMT, der har været forbudt herhjemme siden begyndelsen af 1970'erne.

I maj 2014 søgte foreningen dispensation fra loven. Den ville gerne importere ayahuasca til de religiøse ceremonier.

Samtidig søgte den om at blive godkendt som religiøs menighed.

I januar 2015 afslog det daværende Social- og Sundhedsministerium at give foreningen dispensation. Ifølge ministeriet skaber DMT afhængighed, og misbrug fører til sundhedsmæssige og sociale problemer.

To uger senere afslog Kirkeministeriet at godkende foreningen som en religiøs menighed. Det skete blandt andet med den begrundelse, at foreningen ville overtræde loven, hvis den importerede ayahuasca.

I Østre Landsret forklarede en talskvinde for foreningen mandag, at man i forbindelse med ceremonierne altid rådgiver deltagerne både før og efter indtagelsen af ayahuasca.

Hun fortalte, at indtagelsen af ayahuasca er et sakramente, som når kristne går til nadver, og at det bringer deltagerne i kontakt med en højere magt.

Foreningens advokat, Bjørn Dilou Jacobsen, ville vide, om man ikke kunne holde ceremonierne uden indtagelse af ayahuasca.

- Så ville det ikke være Santo Daime, lød det korte svar.

Talskvinden for Santo Damie oplyste mandag til Ritzau, at der er mellem 70 og 100 udøvere i Danmark.

Sagen fortsætter onsdag.

/ritzau/