Hvad er Santo Daime og ayahuasca?

København. Foreningens fulde navn er Nordens Céu Sagrado Mester Fernandos Center for Meditation og Videnskab

Foreningen bekender sig til Santo Daime-religionen, der bruger den sydamerikanske drik ayahuasca i sine ceremonier.

* Santo Daime er en såkaldt synkretistisk religion. Det vil sige en religion, der bruger elementer fra flere religioner. Santo Daime har sit udspring i katolicismen, men har også elementer af blandt andet buddhisme og shamanisme.

* Ayahuasca smager angiveligt ikke særligt godt og kan give både kvalme og opkast. Men deltagerne oplever efter sigende, at de kommer i kontakt med en højere magt.

* Psykisk syge, folk der har indtaget alkohol eller stoffer eller bruger medicin samt børn har ikke adgang til ceremonierne, hvor deltagerne er klædt i hvidt.

* Ayahuasca stammer fra Brasilien. Drikken fremstilles af stammen fra en lian og bladene fra en busk.

* Drikken indeholder stoffet DMT. Det er i familie med stoffet psilocybin, der herhjemme især kendes fra svampe, der giver en psykedelisk rus. Drikken er forbudt i Danmark. Den er tilladt i religiøse ceremonier i flere lande i Sydamerika og i Holland.

* Mængden af DMT i ayahuasca kan tilsyneladende være svær at afgøre. I Østre Landsret blev en mand sidste år dømt for at have importeret 25 liter ayahuasca. Ifølge dommen svarer det til mellem tre og 600 doser lsd.

Kilder: Sundhed.dk, Politiken, Santo Daime-tilhængeres forklaringer i Østre Landsret.

/ritzau/