Diplomatisk krise på russisk

Knap 5.000 russiske statsborgere i Danmark følger den tiltagende krise mellem Rusland og Vesten med blandede følelser. En lille håndfuld fortæller, hvordan de oplever det kølnede forhold med russiske øjne.

»Der er ikke rigtig nogen, der leder efter kompromiser, og det bekymrer mig,« siger Olga Kontogeorgis.
Læs mere
Fold sammen

Ved et cafébord på Østerbro i København sidder en russer. Foran hende damper en kop the. Hun hedder Olga Kontogeorgis og er uddannet fra Ruslands Olie og Gas Universitet i Moskva.

Den mørkhårede kvinde er blot en af de knap 5.000 russiske statsborgere, der opholder sig i Danmark.

Mens theen er rygende varm, er det diplomatiske forhold mellem Rusland og NATO samt EU på frysepunktet. »Diplomatisk krise,« lyder en forsigtig beskrivelse. Sikkerhedspolitiske eksperter taler om en »kold krig light«. Danske medier beretter løbende om nye skærmydsler mellem Øst og Vest. EU har netop strammet sanktionerne mod Rusland, mens Putin på et maratonpressemøde kort før jul ikke viste tegn på nervøsitet. Parterne er låst fast.

»Nærgående russisk militærfly spottet af dansk F-16,« skrev DR. »Lad være med at provokere den russiske bjørn,« svarede Ruslands ambassadør i Berlingske.

Ifølge Danmarks Statistik bor der 4.612 russere i Danmark. Hvordan oplever de krisen, hvor moder-Rusland ifølge de fleste vestlige iagttagere spiller hovedrollen som skurk?

Den 42-årige Ph.d.-uddannede moskovit, der nu arbejder ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby, fortæller om sin private »kolde krig light«:

»Når jeg ser dansk TV eller læser nyheder, kan jeg næsten mærke, hvordan mistroen mod Rusland stråler ud af skærmen, og det gør mig trist,« fortæller hun.

Af samme grund tog hun på et tidspunkt en pause fra nyhederne. Det gjorde hende bare trist til mode, og hun kunne »alligevel ikke gøre noget ved det« som menig russer. Rusland får automatisk rollen som den aggressive part, som forbryderen, og det er »forfærdeligt« at se på, siger hun.

»Det bliver altid fremstillet på den måde, som I ser problemet. Det er for det meste ensidigt,« siger Olga Kontogeorgis forsigtigt, der kun mindes at have læst ganske få analyser af krisen set fra Ruslands perspektiv.

Ved de andre caféborde summer snakken. Det er morgen i København. Ved et bord diskuterer to venninder over kaffen. To mænd i mørke jakkesæt og smalle slips snakker om arbejde. Olga Kontogeorgis beundrer den danske måde at tale sammen. Måden at løse problemer på.

»Jeg har stor respekt for Danmark, og hvordan I diskuterer. Alle bliver hørt. Man søger et kompromis. Det samme har jeg savnet i dette tilfælde. Jeg synes ikke, der er mange, der lytter til Rusland.«

Men er det i orden, at russiske kampfly flyver tæt på civile passagerfly og skaber farlige situationer, som det skete for nylig for et passagerfly fra Cimber?

»I Danmark blev det fremstillet, som om det russiske fly med fuldt overlæg fløj tæt på det civile, danske fly. Det gjorde mig lidt ked af det, særligt efter Rusland blev beskyldt for at have noget med nedskydningen af passagerflyet i Ukraine (MH-17, et Boeing 777 fra Malaysia Airlines, der i juli 2014 blev skudt ned over Østukraine. 298 omkomne, red.)«.

»Men jeg har senere læst, at episoden over Øresund skyldtes en fejl i kommunikationen, og det var rart at få på plads,« siger Olga Kontogeorgis, der er græsk gift og derfor ofte læser græske nyheder.

De seneste 14 år har hun boet i Danmark. Bopælen er på Østerbro, hvor datteren også går i skole. Hun har tidligere været aktiv i Russam.dk, Det Russiske Samfund i Danmark. En demokratisk, uafhængig organisation, der blandt har til formål at styrke venskabet mellem Rusland og Danmark.

Ifølge hende bliver krisen dækket i Moskva, som om EU og NATO var gamle venner, der har både svigtet og skuffet.

»Det er, som om vi er på vej tilbage til dengang, hvor grænserne var trukket hårdt op. Det vokser som en snebold. Det begyndte i det små og nu står parterne langt fra hinanden. Der er ikke rigtig nogen, der leder efter kompromiser, og det bekymrer mig. Der burde være dialog og respekt - fra begge sider,« siger Olga Kontogeorgis.

Blot én af de 4.612 russere i Danmark.