DF sender nok en advarsel til Eva Kjer Hansen: »Det er en klar markering«

Trods en række slet skjulte trusler den seneste uge overlever Eva Kjer Hansen (V) som fiskeriminister. Men ministeren skal blive bedre til at tage Folketinget alvorligt, mener DF.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen har ikke orienteret Folketinget tilfredsstillende i sagen om muslingefiskeri ved Storebælt, siger Peter Skaarup, gruppeformand i Dansk Folkeparti. Derfor varsler partiet nu skarp kritik af ministerens ageren.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali Phi
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anført af Dansk Folkeparti er Folketinget med al sandsynlighed på vej med endnu en næse til fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) i form af en såkaldt kritisk beretning. Dermed kan Eva Kjer Hansen fortsætte som politisk chef for fiskeriområdet.

Reaktionen kommer efter den seneste uges afdækning af et opsigtsvækkende fiskeri ved Storebælt, hvor de største limfjordsfiskere de senere år har haft adgang til muslingefangster. Dansk Folkepartis ledelse er blandt andet utilfreds med Eva Kjer Hansens mangelfulde orientering af Folketinget i sagen.

»Når vi kigger på forløbet, er det tydeligt, at ministeren ikke tager sagen alvorligt nok,« siger Peter Skaarup, Dansk Folkepartis gruppeformand.

»Hun har svært ved at se Folketinget og forligspartiernes behov. Hun har heller ikke orienteret Folketinget godt nok. Derfor ønsker vi at give hende en næse. Det er en klar markering af, at hun ikke gør det godt nok,« siger Peter Skaarup.

Den seneste tid har Berlingske afdækket, at fiskere fra Limfjorden i flere år har haft unik adgang til muslingefangster ved Storebælt. Adgangen er tilsyneladende kommet i stand via skuffeaftaler mellem enkelte storfiskere fra Limfjorden og embedsmænd. Myndighederne har betegnet fiskeriet som forsøgsfiskeri, men ifølge en række kilder har der reelt været tale om et permanent fiskeri, hvor de udvalgte fiskere kunne lande muslinger i flere måneder ad gangen. Sagen har blandt andet vakt opsigt, fordi østjyske fiskere i flere år forgæves har søgt om forsøgsfiskeri i samme område, og fordi fangsterne i stedet er gået til de fiskere, som Folketinget ønsker at stække.

Dårligt samarbejde

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) greb ind over for fiskeriet i efteråret 2018 og opstillede klare rammer og krav. Hun har selv omtalt de seneste års fiskeri ved Storebælt som helt uacceptabelt.

Et politisk flertal mener imidlertid, at ministeren har et særskilt forklaringsproblem. De nye regler fra 2018 var medvirkende til, at den samme lille kreds af limfjordsfiskere fortsat havde adgang til Storebælt, og ministeren orienterede ikke forligskredsen i Folketinget om fiskeriet. En række partier er også utilfredse med, at Eva Kjer Hansen ikke vil erkende, at forsøgsfiskeriet er en del af Folketingets fiskeriaftale fra 2016.

Uenighederne mellem folketingsflertallet og ministeren blev onsdag trukket skarpt op på et samråd i Folketinget.

»Med den ånd, der ligger i aftalen på fiskeriområdet, er det klart, at Folketinget burde have været orienteret,« siger Peter Skaarup.

For mindre end to måneder siden fik Eva Kjer Hansen en markant næse af Folketinget for at forhale lovgivningen på netop muslingeområdet. Tilbage i 2017 udtrykte Folketinget også hård kritik af daværende fiskeriminister, Esben Lunde Larsen (V), som endte med helt at blive fjernet fra fiskeriområdet. En stor del af forklaringen ligger formentlig i, at et folketingsflertal tilbage i 2016 indgik en fiskeriaftale uden om regeringen.

»Hele området har været præget af et dårligt samarbejde mellem skiftende ministre og Dansk Folkeparti og de øvrige partier. Det skal der rettes op på,« siger Peter Skaarup.

Krads kritik

Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, har den seneste uge sendt en bredside mod fiskeriminister Eva Kjer Hansen. Ib Poulsen har sagt, at han har fået nok af hende og blandt andet kaldt hende »dumstædig«, »kold«, »arrogant« og »kamæleonagtig«. I en e-mail afsendt torsdag morgen afviste Ib Poulsen også at møde frem til yderligere drøftelser om forsøgsfiskeri. Han ville hellere afvente en anden minister, som han »kan stole på«, skrev han.

Konfronteret med om det er en holdbar situation mellem ordføreren og ministeren, svarer Peter Skaarup:

»Det, der menes med den mail, er, at for så vidt angår forsøgsfiskeri, så ligger det lidt ude i fremtiden.«

Men der er vel ingen tvivl om, at jeres fiskeriordfører ikke stoler på fiskeriministeren?

»Der er ingen tvivl om, at der har været et dårligt samarbejde. Ikke bare med vores ordfører, men med en række ordførere. Det skal blive bedre, og det indskærper vi her,« siger Peter Skaarup.

Da DF i februar var med til at give Eva Kjer Hansen en næse, udtalte Ib Poulsen, at dette var et gult kort, og at hun – hvis det gentog sig – automatisk ville se rødt. Var det tomme trusler?

»Der er masser af eksempler på ministre, der har fået store og små næser, men stadig sidder. Der er ingen automatik i, at man ser rødt ved næste næse,« siger Peter Skaarup.

Hvis blå blok får flertal ved folketingsvalget, er Eva Kjer Hansen så en holdbar løsning som fiskeriminister?

»Det mener jeg ikke, at jeg kan svare på nu. Der kan være en helt anden situation.«

Hvor meget snor har Eva Kjer Hansen ifølge Dansk Folkeparti tilbage som fiskeriminister?

»Man kan ikke gøre det op med en facitliste. Det er en vurdering af hver enkelt sag. Men jeg kan sige: Det samarbejde skal blive bedre. Og ministeren skal blive bedre til at tage Folketinget alvorligt,« siger Peter Skaarup.

Fiskeriordfører Ib Poulsen siger, at han betragter sagen som afsluttet og henviser til partiets ledelse.

I Socialdemokratiet siger fiskeriordfører Simon Kollerup, at sagen er blandt de alvorligste han har set, og at næsen derfor forventes at være stor.

»Jeg er tilfreds med, at hammeren nu falder tungt i denne sag. Vi støtter Dansk Folkeparti i at give Eva Kjer Hansen en stor næse og alvorlig kritik. Ministeren har tilbageholdt oplysninger for Folketinget, hun har skabt ulige forhold for lokale fiskere, og hun er aktivt gået uden om partierne. Der er tale om en ekstremt alvorlig sag. Det skal naturligvis afspejle sig i den kritik, som Folketinget skal give,« siger Simon Kollerup.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) oplyser via sin pressetjeneste, at ministeren ikke på nuværende tidspunkt ønsker at kommentere den varslede næse fra Dansk Folkeparti.

Læs mere:

Få overblik over sagen om det skjulte fiskeri ved Storebælt her.

Læs Berlingskes første artikel om det skjulte fiskeri ved Storebælt her.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.