Minister afviser kritik i sag om skjult fiskeri – Dansk Folkeparti kalder det »beskæmmende«

På et hasteindkaldt samråd onsdag afviste fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V), at hun har vildledt Folketinget i sagen om muslingefiskeri i Storebælt. Dansk Folkepartis ledelse er foreløbigt tavs i sagen.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) har fået skarp i kritik i sagen om et såkaldt forsøgsfiskeri ved Storebælt. Her ses hun ved det hasteindkaldte samråd onsdag eftermiddag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I de allersidste minutter af onsdagens samråd, hvor fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) skulle forklare sig i sagen om et såkaldt forsøgsfiskeri ved Storebælt, udspillede sig en ordveksling, som ganske præcist opsummerer udfaldet.

Efter lidt mere end en times diskussion tog en af ministerens argeste kritikere ordet.

»Ministeren er kommet i samråd i dag med et kæmpe forklaringsproblem, og vi har lyttet til de her svar. Jeg har ikke kunnet lytte mig frem til nogen indrømmelser fra ministeren. Desværre,« sagde Ib Poulsen, fiskeriordfører i Dansk Folkeparti, på samrådet, som han selv havde indkaldt ministeren til.

Eva Kjer Hansen ville gerne indrømme én ting: At hun havde »rettet op« på de »forsømmelser«, der tidligere havde været med forsøgsfiskeriet indtil efteråret 2018, hvor hun gik ind i sagen.

Men det var ikke det, støttepartiet og oppositionen havde håbet på, fordi ministeren dermed frikender sig selv for størstedelen af den kritik, som er fremsat imod hende.

Eva Kjer Hansen er blevet beskyldt for at have informeret Folketinget alt for sent om det såkaldte forsøgsfiskeri, hvor storfiskere i flere år har fået adgang til blåmuslinger uden om normale regler og procedurer.

Ministeren er blevet beskyldt for at have indført et nyt forsøgsfiskeri uden om Folketinget, som igen er gået til de storfiskere, som et flertal ønsker at stække.

Og ministeren er blevet beskyldt for at have givet Folketinget misvisende oplysninger, fordi hun siger, at forsøgsfiskeriet ikke er en del af Folketingets fiskeriaftale.

Men fiskeriminister Eva Kjer Hansen fastholdt på samrådet, at hun har handlet korrekt.

S: Bolden ligger hos DF

Dermed er fronterne fortsat trukket skarpt op mellem fiskeriministeren på den ene side og regeringens støtteparti og oppositionen på den anden.

I Socialdemokratiet siger fiskeriordfører, Simon Kollerup, at bolden nu ligger hos Dansk Folkepartis ledelse.

»Det er tydeligt, at ministeren har tilbageholdt oplysninger og talt usandt for Folketinget. Det er Dansk Folkeparti, som har indkaldt til dette hastesamråd, og derfor er det også Dansk Folkeparti, som må afgøre, om de fortsat kan bakke op om en minister, som arbejder på denne måde over for Folketinget,« siger han.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Dansk Folkepartis ledelse.

Den seneste uge er det blevet afdækket, at en lille gruppe af de største muslingefiskere fra Limfjorden i flere år har haft unik adgang til et såkaldt forsøgsfiskeri ved Storebælt – tilsyneladende foregik det så ureglementeret, at fiskerne bare kunne ringe til fiskerimyndighederne og få adgang til fiskeriet.

Samtidig fortalte lokale fiskere på den jyske østkyst, at de i ti år havde forsøgt at få adgang til præcis det samme fiskeri. Men de fik nej hver gang.

Eva Kjer Hansen gentog på onsdagens samråd, at hun blev bekendt med problemerne i efteråret 2018, og at hun herefter rettede op ved at indføre en række nye regler for forsøgsfiskeriet. Som Berlingske har beskrevet, blev resultatet nogenlunde det samme: Også efter at ministeren gik ind i sagen, fik store fiskere fra Limfjorden adgang til fiskeriet.

På samrådet forklarede ministeren, at rammerne for den nye ordning var udarbejdet i Fiskeristyrelsen, samt at hun først ved Berlingskes henvendelse blev bekendt med, hvilke fiskere der havde fået adgang til forsøgsfiskeriet. Alle fiskere har haft lige adgang, lød det.

»Det kunne jeg ikke drømme om«

Et af de centrale stridspunkter på samrådet var, hvorvidt ministeren burde have inddraget Folketinget i det nye forsøgsfiskeri efter muslinger i Storebælt, fordi flertallet netop har et velkendt ønske om at stække store muslingefiskere fra Limfjorden.

Gennem hele sagen har fiskeriminister Eva Kjer Hansen fastholdt, at forsøgsfiskeriet ved Storebælt ikke er en del af Folketingets fiskeriaftale fra 2016, og at hun dermed ikke burde have orienteret forligspartierne om den nye ordning.

Den udlægning var der mildest talt strid om. Ikke mindst fordi ministeriets embedsmænd i et internt notat netop kæder forsøgsfiskeriet direkte sammen med den politiske aftale.

Under samrådet fastholdt Eva Kjer Hansen, at forsøgsfiskeriet ikke er en del af fiskeriaftalen, men at beslutninget om iværksættelsen af forsøgsfiskeriet havde »administrativ« karakter.

»Jeg tilbageholder overhovedet ikke nogen informationer. Det kunne jeg ikke drømme om,« sagde Eva Kjer Hansen.

Dansk Folkepartis Ib Poulsen kaldte hendes udlægning »beskæmmende«.

DF: Ingen brugbare forklaringer

I løbet af sagen har flere centrale fiskere udtalt, at fiskeriministerens nye forsøgsfiskeri fra efteråret 2018 ikke giver lige adgang. En af dem er Svend-Erik Andersen, formanden for landets største fiskeriforening Danmarks Fiskeriforening.

På samrådet bad Eva Kjer Hansen om assistance fra en ledende embedsmand til at besvare kritikken. Embedsmanden forklarede, at sagen ikke handler om små og store fiskere, men derimod om to grupper store fiskere, der »bekriger hinanden om at få adgang til den pose guld, der ligger ude i Storebælt«.

Samtidig kritiserede Eva Kjer Hansen en ifølge hende fejlagtig fremstilling af, at fiskerne ved Limfjorden er store, og at fiskerne på østkysten er små. Med sig havde hun en række tal over antal fangede blåmuslinger målt på ton.

Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, bruger efter samrådet ord som »kold«, »arrogant« og »dumstædig«, når han beskriver Eva Kjer Hansens opførsel.

»Hun kom ikke med nogen brugbar forklaring på samrådet, og hun kom ikke med de nødvendige indrømmelser, så vi kan komme videre herfra,« siger Ib Poulsen, der ikke har yderligere kommentarer:

»For mit vedkommende er sagen foreløbigt slut. Jeg har ikke brug for flere spørgsmål, og jeg har ikke brug for flere samråd. Jeg må henvise til ledelsen i Dansk Folkeparti, hvis I vil vide, om sagen skal have nogen konsekvenser for ministeren.«

Få overblik over sagen om det skjulte fiskeri ved Storebælt her.

Læs Berlingskes første artikel om det skjulte fiskeri ved Storebælt her.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.