Presset stiger på fiskeriminister: »Det er selvfølgelig helt galt«

En række partier mener, at fiskeriminister Eva Kjer Hansen burde have orienteret Folketinget langt tidligere i sagen om muslingefiskeri ved Storebælt. Ministeren afviser.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) møder kritik fra flere partier i sagen om muslingefiskeri ved Storebælt. Ministeren burde have orienteret Folketinget langt tidligere om sagen, lyder det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) burde have orienteret Folketinget langt tidligere i sagen om et såkaldt forsøgsfiskeri ved Storebælt. Og ministeren burde især have opdaget, at hun var med til at give de største muslingefiskere herhjemme ekstra fangster, fordi dette går stik imod ønsket fra et politisk flertal i Folketinget.

Således lyder det fra flere partier, efter at Berlingske fredag kunne fortælle, at fiskerimyndighederne i flere år har givet landets største muslingefiskere særlig adgang til yderligere fiskeri ved Storebælt.

Myndighederne har kaldt fiskeriet ved Storebælt for et forsøgsfiskeri, selv om der snarere har været tale om et permanent fiskeri, hvor en enkelt kutter i et område eksempelvis kunne lande over 2.000 ton muslinger på et halvt år. Fangsterne ved Storebælt har ikke talt med i lofterne for, hvad en fisker må fange – netop fordi myndighederne betegnede det som forsøgsfiskeri. Andre fiskere og Folketinget har i flere år intet fået at vide om ordningen ved Storebælt.

I efteråret 2018 gik fiskeriminister Eva Kjer Hansen ind i sagen og har opstillet klare krav til forsøgsfiskeriet. Men selv efter ministerens mellemkomst kunne de største muslingefiskere fortsætte med at fiske i Storebælt. Eva Kjer Hansen siger i dag, at hun ikke vidste, at de største fiskere bevarede adgangen til Storebælt.

Fiskeriministeren har erkendt, at forvaltningen bag fiskeriet ved Storebælt har været helt uacceptabel i flere år. Hun har selv fået det indtryk, at fiskere bare kunne ringe til udvalgte embedsmænd og få adgang til bestemte fiskeområder. Ministeren gik ind i sagen i efteråret 2018 og stillede klare krav til forsøgsfiskeriet. Men forligspartierne i Folketinget blev først overordnet orienteret om sagen for godt en uge siden, og en række partier på Christiansborg mener, at Eva Kjer Hansens håndtering er stærkt kritisabel. Fiskeriordførernes kritik handler især om:

  • Folketingets fiskeriaftale nævner direkte, at man vil vurdere mulighederne for at fiske efter blåmuslinger i nye områder. Derfor er det højst kritisabelt, at Eva Kjer Hansen end ikke orienterede Folketinget om forsøgsfiskeriet ved Storebælt, før Berlingske henvendte sig.
  • Det er en skærpende omstændighed, at fiskeriet ved Storebælt gik til de største muslingefiskere. Også efter at ministeren gik ind i sagen.

Socialdemokratiets fiskeri- og fødevareordfører, Simon Kollerup, kalder sagen for en »stor skandale«. Han mener klart, at forsøgsfiskeriet er en del af fiskeriaftalen fra 2016, og at ministeren derfor burde have inddraget Folketinget.

»Ministeren kan ikke være i tvivl om, at et flertal i Folketinget ønsker at støtte de små fiskere i muslingefiskeriet. Derfor er det selvfølgelig helt galt, at hun egenhændigt går ind og laver en særordning, som målrettet tildeler de største fiskere mere fiskeri,« siger Simon Kollerup:

»Det er på mange måder en Venstre-classic, at man tilgodeser de største fiskere på bekostning af de små – uden at involvere Folketinget. Man reagerer først, når medierne går ind i sagen.«

I Dansk Folkeparti har fiskeriordfører Ib Poulsen fortalt, at han forlængst har mistet troen på Eva Kjer Hansen. Han afventer hendes forklaringer på et hastesamråd om sagen onsdag.

»Men jeg kan allerede sige nu, at hendes ageren som minister er beskæmmende,« lyder det fra Ib Poulsen.

Berlingske har været i kontakt med ledelsen i Dansk Folkeparti, som ikke ønsker at udtale sig om sagen før samrådet. En person i Dansk Folkepartis ledelse påpeger dog, at partiet ser med alvor på sagen, ikke mindst set i lyset af at Eva Kjer Hansen for kort tid siden fik en stor næse af et flertal i Folketinget.

De største muslingefiskeres adgang til Storebælt vækker især opsigt, fordi andre fiskere fra Jyllands østkyst i mere end ti år har søgt om forsøgsfiskeri ved lige præcis Storebælt. Men hver gang fået nej. Særligt af den grund kalder Søren Egge Rasmussen, fiskeriordfører for Enhedslisten, fiskeriministerens håndtering af sagen »dybt kritisabel«.

»Et flertal har jo netop fokus på at bekæmpe uhensigtmæssige kvotekoncentrationer i muslingefiskeriet og på samme tid at fremme det lokale og kystnære fiskeri. Så hun burde have orienteret os om sådan en forsøgsordning. Særligt når man tager i betragtning, at store fiskere fra Limfjorden ender med at få adgang. Det havde jo været helt oplagt at give de lokale fiskere del i fiskeriet,« siger han.

Administrativt rod

De konservatives fiskeriordfører, Orla Østerby, er heller ikke tilfreds med fiskerimyndighedernes håndtering af forsøgsfiskeriet ved Storebælt.

»Det er ikke godt nok, at der ikke har været klare regler og afrapportering. Det meste, vi har set inden for fiskeriet, har været noget administrativt rod. Men jeg vil gerne sende en cadeau for at tage fat om det.«

Han hæfter sig ved, at samtlige ansøgere til Storebælt i 2019 fik adgang. Orla Østerby har fået det klare indtryk, at »forsøgsfiskeriet ikke er forligs- eller aftalestof«.

Synes du, at ministeren har et forklaringsproblem?

»Jeg er sikker på, at ministeren i dag ville ønske, at hun havde orienteret ordførerne,« siger Orla Østerby.

I Venstre henviser fiskeriordfører Erling Bonnesen til fiskeriministerens svar og redegørelser i sagen.

I et interview med Berlingske har fiskeriminister Eva Kjer Hansen erkendt, at der tidligere har været en lang række uacceptable problemer med forsøgsfiskeriet, som hun har ryddet op i. Ministeren afviser, at hun burde have orienteret Folketinget om det forsøgsfiskeri, hun satte i gang i december 2018.

»Jeg har ikke på noget tidspunkt noteret mig en politisk interesse fra ordførerne om forsøgsfiskeriet. Hvis der er et ønske om, at dem, der rammer lofterne, ikke skal deltage, er jeg åben for at ændre på kriterierne,« siger Eva Kjer Hansen i interviewet med Berlingske.

Ministeren har forklaret, at hun først ved Berlingskes henvendelse om sagen fandt ud af, hvilke fiskere der havde fået del i forsøgsfiskeriet.

Ministeren har også sagt til Berlingske, at hun ikke anser forsøgsfiskeriet ved Storebælt for at være en del af Folketingets fiskeriaftale.

Læs mere:

Du kan læse et længere interview med fiskeriminister Eva Kjer Hansen om sagen her.

Du kan læse mere fra Berlingskes gravegruppe her.