Fiskeriformand om kvotesag: Vi ville gerne have været inddraget

Landets største fiskeriforening føler sig forbigået i sagen om et såkaldt forsøgsfiskeri ved Storebælt. Normalt bliver branchen involveret. Det er ikke sket. Og formanden for Danmarks Fiskeriforening kalder det meget beklageligt.

Muslingebåden Frigg fisker efter muslinger på den østjyske kyst, hvor fiskere i årevis har bedt om lov til at fiske efter muslinger i Storebælt, men har fået nej. Manden på billedet har ingen relation til det konkrete forløb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tor Birk Trads
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) burde have inddraget fiskeriets egne organisationer, inden hun sammen med sine embedsmænd søsatte en ny ordning for forsøgsfiskeri på Storebælt. Ordningen har tilgodeset fiskere fra Limfjorden på bekostning af lokale fiskere fra den jyske østkyst. Havde Eva Kjer Hansen i højere grad inddraget fiskernes organisationer, kunne problemerne være undgået.

Sådan lyder kritikken fra landets store fiskeriforening.

Svend-Erik Andersen er formand for Danmarks Fiskeriforening, som er den brede organisation for danske erhvervsfiskere. Han repræsenterer de fiskere på den jyske østkyst, som føler sig forbigået af fiskerimyndighederne i sagen om det skjulte fiskeri ved Storebælt. Men Svend-Erik Andersen repræsenterer også fiskerne fra Limfjorden, som har fået adgang til ekstra blåmuslinger gennem et såkaldt forsøgsfiskeri ved Storebælt.

Svend-Erik Andersen er generelt ærgerlig over, at medierne igen er fyldt med historier om storfiskere og hård kritik af myndighedernes forvaltning af fiskeriet. Han mener ikke, at man kan drage paralleller mellem debatten om muslingefiskerne og historierne om de såkaldte kvotekonger på åbent hav.

»Det samlede danske muslingefiskeri omsætter for under 80 millioner kroner om året. Det er der 36 fartøjer, der skal dele, og i min optik er det forfejlet at tale om storfiskere inden for muslingefiskeriet,« siger Svend-Erik Andersen.

Svend-Erik Andersen, formand i Danmarks Fiskeriforening, ville gerne have været inddraget i det nye forsøgsfiskeri i Storebælt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Danmarks Fiskeriforening.

Men han synes ikke, at forløbet bag fiskeriet ved Storebælt ser kønt ud.

»Der er i den konkrete sag tale om en systemfejl, som desværre har den konsekvens, at østjyske muslingefiskere ikke har de samme muligheder for at deltage i forsøgsfiskeriet, fordi de kan være nødsaget til at opgive værdifuldt fiskeri for at deltage. Det samme gør sig ikke gældende for de nordjyske fiskere. Det er meget beklageligt, at det er faldet sådan ud,« siger Svend-Erik Andersen.

Hverken ministeren eller embedsværket har handlet i ond tro, mener fiskeriformanden.

Han kender ikke de bagvedliggende årsager til, at det endte sådan. Muligvis skyldes det travlhed i ministeriet op til julen i 2018, eller at embedsmænd har været uopmærksomme på konsekvenserne af reglerne, mener han.

»Meget beklageligt«

I sidste uge afslørede Berlingske, hvordan en lille kreds af fiskere fra Limfjorden helt uden om normale regler har fået tildelt ekstra blåmuslingefiskeri via et såkaldt forsøgsfiskeri på Storebælt i 2017 og 2018. En gruppe østjyske fiskere havde ellers i årevis forgæves forsøgt at få adgang til det samme fiskeri, men hver gang fået afslag af fiskerimyndighederne.

I efteråret 2018 forsøgte Eva Kjer Hansen at rydde op i forsøgsfiskeriet ved at søsætte en ordning, hvor alle fiskere kunne søge. Men resultatet blev det samme. Forsøgsfiskeriet gik igen til de samme fiskere fra Limfjorden.

Østjyske fiskere har kritiseret, at myndighederne med Eva Kjer Hansen i spidsen på vej ind i 2019 opsatte en række kriterier for forsøgsfiskeriet, som reelt afskærer de østjyske fiskere fra at deltage ved Storebælt. Reglerne betyder, at fiskere med få både og få licenser ikke kan være med, har fiskere og fiskeriformænd forklaret.

Svend-Erik Andersen er enig i kritikken fra de østjyske fiskere. Han mener, at problemet var afværget, hvis Danmarks Fiskeriforening var blevet inddraget i processen.

»Jeg ville gerne have været inddraget. Det normale er også, at man sender sådan en ordning i høring hos alle relevante fiskere, så vi har mulighed for at komme med vores input og tage stilling til de nye tiltag. Det vedrører vores medlemmer, og derfor er det relevant at høre os. Men det har man ikke gjort her, og det er meget beklageligt,« siger Svend-Erik Andersen.

DF: Dybt kritisabelt

På Christiansborg har flere partier kaldt fiskeriminister Eva Kjer Hansens håndtering af sagen for kritisabel. Flere partier undrer sig højlydt over, at ministeren først sent har fortalt om fiskeriet ved Storebælt. Især fordi det såkaldte forsøgsfiskeri har resultatet i det stik modsatte af, hvad Folketinget arbejder for, nemlig at stække de største fiskere.

Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, har indkaldt ministeren i hastesamråd onsdag.

Ib Poulsen mener, at udtalelserne fra Danmarks Fiskeriforening flugter med hans egen oplevelse:

»Vi har en minister, som har kørt forløbet helt uden om erhvervet og helt uden om politikerne. Vi har en minister, der slet ikke er i trit med, hvilke opgaver hun skal varetage. I stedet har hun lavet et regelsæt, der favoriserer de største fiskere. Nu ser vi, hvilken politik skiftende ministre i virkeligheden står for. Det kommer virkelig frem i denne sag. Det er kritisabelt ud over alle grænser,« siger Ib Poulsen.

I forsøgsfiskeriet ved Storebælt er det særligt reglen om, at et fartøj i forsøgsperioden ikke må fiske på sin hjemegn, der reelt afskærer mindre fiskere på bl.a. østkysten i at deltage, har kritikken tidligere lydt.

I et skriftligt svar til Berlingske oplyser fiskeriminister Eva Kjer Hansen, at reglen er »fagligt og sagligt velbegrundet«.

»Det skal sikre, at man undgår fejlrapportering, snyd eller overfiskeri,« skriver Eva Kjer Hansen.

Samtidig oplyser ministeren, at alle deltagere i forsøgsfiskeriet har mulighed for at give andre fiskere adgang til deres ugentlige ration på deres hjemegn, mens de deltager i forsøgsfiskeriet, og på den måde frigive deres fartøj til at deltage.

Ministeren oplyser ikke, hvorfor Danmarks Fiskeriforening ikke blev inddraget i processen.

Læs mere:

Få overblik over sagen om det skjulte fiskeri ved Storebælt her.

Læs Berlingskes første artikel om det skjulte fiskeri ved Storebælt her.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.