DF-ordfører optrapper konflikt med fiskeriminister: Afventer ny minister, han kan »stole på«

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) opfører sig som en kamæleon, man ikke kan regne med, konkluderer Dansk Folkepartis Ib Poulsen efter et opsigtsvækkende samråd onsdag.

Ib Poulsen, Dansk Folkepartis fiskeriordfører, har i skarpe vendinger kritiseret fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) for at have vildledt Folketinget i sagen om et såkaldt forsøgsfiskeri, som en række storfiskere har fået adgang til. Her ses Ib Poulsen ved onsdagens hasteindkaldte samråd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, har i en e-mail torsdag morgen afvist at møde frem til fiskeriminister Eva Kjer Hansens (V) opfølgende møde med Folketingets fiskeriordførere om såkaldt forsøgsfiskeri.

Ministerens invitation til ordførerne er en forlængelse af et usædvanligt samråd i Folketinget i går, hvor ministeren i mere end en time blev mødt af en lang række kritiske spørgsmål om ministerens rolle i sagen om mørklagte fangster ved Storebælt til de største muslingefiskere.

På mødet holdt Eva Kjer Hansen fast i, at hun har håndteret forløbet efter bogen, hvilket udløste stor utilfredshed blandt et politisk flertal. Særligt Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet mener, at fiskeriministeren har et stort forklaringsproblem.

Ministeren forsøgte onsdag eftermiddag at få en yderligere dialog om sagen ved at indkalde til en drøftelse af »grundlæggende principper for forsøgsfiskeri«.

Men i en e-mail til ministeren skriver Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, at han ikke kan »se nogen grund til at mødes før efter et valg, hvor der forhåbentlig kommer en anden minister, som jeg kan stole på om dette emne«.

I et interview med Berlingske uddyber Ib Poulsen, at han mener, at man ikke nok engang kan give ministeren en kritisk beretning. Han henviser til, at Folketinget så sent som i februar i år gav fiskeriministeren hård kritik for at forhale lovgivning rettet mod de største muslingefiskere herhjemme. Dengang sagde Dansk Folkeparti, at ministeren fik det gule kort, og at hun automatisk – hvis det gentog sig – kunne se frem til en fyreseddel.

»Efter samrådet må jeg bare sige, at vi ikke kan give hende én til kritisk beretning. Slet ikke når vi allerede har sagt, at hun næste gang får det røde kort,« siger Ib Poulsen.

Han forklarer, at afvisningen af ministerens invitation er et udtryk for, at han ikke kan samarbejde med ministeren om dette emne.

»Den chance har hun forpasset,« siger Ib Poulsen.

»Hun har vist, at hun er klar til at gå uden om et flertal i Folketinget og uden om regeringens støtteparti. Mens vi sidder og forhandler om én ting, kan hun finde på at skrive under på noget helt andet. Hun har lavet et forsøgsfiskeri, der går helt imod forhandlingerne med os. Det viser, hvor kamæleonagtig hun er. Hun skifter farve efter forgodtbefindende,« mener Ib Poulsen.

Sagen handler om, at fiskere fra Limfjorden i flere år gennem skuffeaftaler har fået adgang til fangster ved Storebælt. Myndighederne har betegnet fiskeriet ved Storebælt som såkaldt forsøgsfiskeri, men reelt har der været tale om permanent fiskeri, og aftalerne om adgangen har været mørklagt for andre fiskere, som dermed ikke har haft mulighed for at søge.

Det har vakt opsigt, at fiskere fra den jyske østkyst i et årti forgæves har søgt om forsøgsfiskeri i nøjagtigt samme område. Både ministeren og Folketingets fiskeriordførere er enige om, at denne del af forløbet er »helt uacceptabel«.

Mangelfuld orientering til Folketinget

Et politisk flertal mener imidlertid, at Eva Kjer Hansen har et stort forklaringsproblem. Ministeren greb selv ind over for det såkaldte forsøgsfiskeri i efteråret 2018, men også efter ministerens mellemkomst gik fiskeriet til muslingefiskere, som alle ligger over de tilladte kvotelofter. En række partier er utilfredse med, at ministeren ikke sikrede sig, at fiskeriet blev taget fra de største fiskere, fordi Folketinget siden 2016 netop har arbejdet for en mere ligelig fordeling af fiskekvoter. Fiskerimyndighederne opstillede nogle krav, som ifølge en række fiskeriformænd reelt afskar mindre fiskere fra at deltage.

Onsdag den 10. april 2019 var fiskeriminister Eva Kjer Hansen i samråd om et mørklagt fiskeri ved Storebælt. To gange forsøgte ministeren at lade sin embedsmand svare for sig. Noget usædvanligt brugte embedsmanden sin taletid i samrådet til at kritisere Danmarks Fiskeriforening. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Partierne er især utilfredse med, at ministeren end ikke orienterede Folketinget om fiskeriet ved Storebælt, når der har været stort politisk fokus på muslingefiskeri og storfiskere de seneste år. Og partierne er oprørte over, at ministeren begrunder den manglende orientering med, at forsøgsfiskeriet ikke er en del af Folketingets fiskeriaftale. I et internt notat kæder ministerens egne embedsmænd ellers forsøgsfiskeriet ved Storebælt direkte sammen med den politiske aftale.

»Ministeren fastholder, at hun har skabt lige adgang. Alle andre mener det modsatte,« siger Ib Poulsen.

»Og hun bliver ved med at påstå, at forsøgsfiskeriet ikke er en del af fiskeriaftalen,« siger han.

Kan ikke forestille sig, at hun slipper med advarsel

Det store spørgsmål er nu, hvordan Dansk Folkepartis ledelse vil lukke forløbet. Partiet har allerede én gang sagt, at det var sidste chance for Eva Kjer Hansen. På den anden side venter et folketingsvalg om få uger.

Adspurgt om, hvordan Ib Poulsen reagerer, hvis Dansk Folkepartis ledelse giver Eva Kjer Hansen en kritisk beretning, svarer han:

»Det kan jeg ikke forestille mig, at ledelsen gør. Den er givet én gang inden for to måneder. Det kan vi ikke igen.«

I hvor høj grad handler DF-toppens tøven om, at vi er så tæt på et valg?

»Det skal du spørge ledelsen om. For mig bør det ikke gøre en forskel, om der er tre dage eller tre år til et valg,« siger Ib Poulsen.

Berlingske forsøger at indhente en kommentar fra fiskeriminister Eva Kjer Hansen og Dansk Folkepartis ledelse.

Præcisering:

Artiklen er opdateret 11. april kl. 14.30:  Efter artiklens offentliggørelse er Ib Poulsen vendt tilbage. Han har ingen problemer med sine citater, men vil gerne præcisere denne tidligere formulering i artiklen:

”I et uddybende interview med Berlingske fastslår Ib Poulsen, at han ikke kan acceptere, at Eva Kjer Hansen slipper med en næse i form af en kritisk beretning.”

Ib Poulsen mener med det efterfølgende citat, at man ikke kan gentage en kritisk beretning. Derfor er oplægget nu ændret til:

”I et interview med Berlingske uddyber Ib Poulsen, at han mener, at man ikke nok engang kan give ministeren en kritisk beretning.”

Af samme grund er et afsluttende spørgsmål også omformuleret.

Læs mere:

Få overblik over sagen om det skjulte fiskeri ved Storebælt her.

Læs Berlingskes første artikel om det skjulte fiskeri ved Storebælt her.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.