DF: To politibiler i ghettoer

Patruljevogne skal mindst køre ind to og to ad gangen, når de rykker ud i boligområder som Mjølnerparken og Vollsmose. Dermed kan man forhindre, at politiet er nødt til at trække sig ud på grund af stenkast, mener Dansk Folkeparti.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med, at stenkastende unge i ghetto-områderne jager politi og brandbiler på flugt. Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti, som politisk vil beslutte, at politibiler ikke skal køre alene ind i boligområder som Vollsmose, Gjellerupparken og Mjølnerparken.

»Vi skal sikre, at politiet rykker så talstærkt ind, at de er i stand til at beskytte sig, og normalt vil det betyde, at der skal minimum to biler af sted - alt afhængig af opgaven. Og det samme gælder for brand- og redningsberedskab, som er nødt til at rykke ind med mere politibeskyttelse, end det sker i dag,« siger retsordfører Peter Skaarup (DF).

Han kalder det en falliterklæring, at der er boligområder i Danmark, hvor myndighederne ikke kan færdes frit.

»Det er efterhånden ret ofte, at politiet bliver bombarderet med sten og flasker. Det er et helt grundlæggende problem for vores retssamfund, at politiet er nødt til at trække sig tilbage fra en politiopgave,« siger Peter Skaarup.

I forbindelse med efterårets politiske forhandlinger om politiets økonomi, vil DF kræve at regeringen afsætter ressourcer øremærket til formålet.

»Det kræver jo noget ekstra mandskab, at politiet altid skal rykke talstærkt ind i ghettoområderne. Men det er så stort et prestigetab for politiet, at de er nødt til at trække sig, at det er nødvendigt at gøre noget ved sagen,« siger Peter Skaarup, der på DFs årsmøde i denne weekend vil præsentere et større udspil som optakt til politiforhandlingerne.

K: Utidig indblanding

De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, tager afstand fra forslaget, som han mener er utidig indblanding i politiets arbejde.

»I forvejen har vi øremærket så mange opgaver til politiet, at de næsten ikke har mulighed for at disponere frit. Vi skal gå den anden vej og give politiet større frihed til selv at disponere. Om de så vælger at sende en, to, tre eller ti patruljer ud af gangen, må politikredsene selv bestemme,« siger Behnke.

Peter Skaarup afviser, at indblandingen er et problem:

»Politikere skal udstikke rammer - som politiet så skal udfylde. Og en skarp og utvetydig ramme for de kommende forhandlinger om politiets økonomi og prioriteter, som nu starter, må være, at politiet skal kunne virke uantastet og suverænt overalt i landet, ellers hører alting op.«

Men det her er jo en noget mere detaljeret indblanding?

»Jo, men ikke desto mindre er det helt afgørende for korpsånden og sammenhængskraften i samfundet, at politiet ikke er nogen, som man må antaste,« siger han.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg ønsker ikke at udtale sig om forslaget.