Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
En tegning, der forestiller det kinesiske flag med coronavirus i stedet for stjerner, har fået sindene i kog hos kinesiske myndigheder og forretningsfolk i Danmark.
Tegningen i Jyllands-Posten er en henvisning den aktuelle coronavirus, der menes at være udbrudt fra byen Wuhan i Kina, og som i skrivende stund har kostet 106 personer livet. Men det kan man ikke tillade sig at illustrere på den måde, for det er en fornærmelse, lyder det blandt andet fra den kinesiske ambassade i Danmark.
Hos det kinesiske handelskammer i Danmark – Chinese Chamber of Commerce (CCCD) – en eksportforening bestående af kinesiske virksomheder som Huawei, Air China, Bank of China med flere – ser man med den største alvor på sagen. CCCD er meget vred og skuffet og ønsker, at Jyllands-Posten offentligt undskylder for at bruge flaget i tegningen.
Det siger John Liu, der er generalsekretær for CCCD, til Berlingske:
»Lige nu er der en meget alvorlig epidemi i Kina på grund af coronavirussen. Den kinesiske regering såvel som det kinesiske folk gør sit bedste for at bekæmpe situationen. Mange mennesker er bekymrede for at miste deres familier og bekendte. Derfor er mange meget, meget kede af det. Desværre fandt vi denne tegning lavet af en tegner i Danmark, som er en fornærmelse af det kinesiske folk,« siger John Liu:
»Forholdet mellem Kina og Danmark er rigtig godt, og folk bør bruge deres opmærksomhed til at hjælpe det kinesiske folk med at komme igennem katastrofen. Ikke bare lave sjov med den. Derfor er vi vrede, og vi er virkelig, virkelig skuffede over den opførsel.«
Hvordan laver tegningen sjov med sygdommen og med Kina, og hvad er i så fald joken?
»De bruger nationens flag, som det kinesiske folk respekterer. De bruger virussen til at sætte i stedet for stjernerne på flaget. Hvis andre brugte det danske flag på samme måde, hvad ville du så føle? Det er ret chokerende,« siger John Liu.
I Danmark har vi en lang tradition for politisk og samfundsmæssig satire. Når I er bevidste om det, er I så ikke lidt tyndhudede, når I bliver oprørte over en tegning?
»Vi respekterer ytringsfriheden, vi respekterer også humor, og vi er en optimistisk nation. Men det her er ikke noget, man skal lave sjov med. Det er en katastrofe. Vi har brug for støtte og sympati fra omverdenen. De fleste kinesere i udlandet beder for og støtter det kinesiske folk i at komme igennem katastrofen. Vi burde arbejde sammen og ikke bare lave sjov eller lave en tåbelig tegning,« siger han.
Kunne det ikke bare være, at tegneren ville slå fast, at virussen er udsprunget fra Wuhan i Kina?
»Det tror jeg ikke – for at være ærlig,« siger John Liu:
»Hele Kina er meget opmærksom på det her. Vi har ikke lyst til, at andre bliver berørt af virussen, Kina vil beskytte hele landet og hele verden. Man kan ikke sige, hvor virussen stammer fra, men vi kan prøve at beskytte folket og efterforske og afværge katastrofen.«
Bør du ikke som forretningsmand i Danmark vide, at ytringsfrihed står over folks følelser for deres flag?
»Vi har en lov om nationalflag, og jeg tror, at I også har det i Danmark, så det er ikke usædvanligt. Vi respekterer ytringsfriheden især for borgerne, det er der ingen tvivl om, men denne opførsel, og denne handling foretaget af kunstneren har overskredet grænsen og hører ikke under ytringsfriheden. Friheden bør være kontrolleret af loven og moralen.«
Hvad mener du med, at friheden burde blive kontrolleret af loven?
»Ytringsfriheden skal være inden for lovgivningens område,« siger John Liu.
Jubilæumsår for diplomatiske relationer
I år er det 70-året for de diplomatiske relationer mellem Kina og Danmark, og det faktum, mener John Liu, burde give anledning til »dyb og dybsindig refleksion« hos Jyllands-Posten og avisens tegner Niels Bo Bojesen.
»Vi håber, at kunstneren og Jyllands-Posten vil undskylde offentligt over for den kinesiske regering. Det er det, vi ønsker,« siger han.
Det ønske kommer dog ikke til at gå i opfyldelse, har Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, sagt til Berlingske:
»Det kommer ikke til at ske. Det er kombinationen af en farve og symbolet for en coronavirus. Der er ikke nogen kritik. Det er en kommentar til en aktuel begivenhed. Det er ikke Kinas skyld. At bruge et flag til at fortælle en historie er noget, vi gør næsten hver dag. Den er ikke engang morsom, og for at være ærlig er det ikke vores bedste tegning, men den er bestemt heller ikke stødende.«