Den kinesiske stat angriber Jyllands-Posten: Tag ansvar og sig undskyld

Det har skabt vrede og skuffelse, at Jyllands-Posten har brugt det kinesiske flag i en satiretegning. Tegningen er ifølge det kinesiske handelskammer i Danmark og den kinesiske stat langt over stregen for, hvad man kan tillade sig.

 
Kina raser over satiretegning fra Jyllands-Posten, som refererer til den frygtede coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En satiretegning fra Jyllands-Posten har skabt vrede og skuffelse hos dele af en befolkningsgruppe.

Det kinesiske handelskammer i Danmark – Chinese Chamber of Commerce (CCCD) – er oprørt over gårsdagens satiretegning i Jyllands-Posten, som er en gentænkning af det kinesiske flag.

Med henvisning til den dødelige coronavirus, der i skrivende stund har kostet 106 personer livet verden over, er det røde flags gule stjerner blevet erstattet af gule virusillustrationer i gårsdagens Jyllands-Posten.

Handelskammeret mener, at det er langt over stregen og et udtryk for »manglende dannelse«, lyder det fra den kinesiske ambassade.

»Ligesom andre oversøiske kinesere i Danmark føler (vi os, red.) også magtesløse og er stærkt bekymrede for deres familier og venner hjemme i Kina. Derfor virker dagstegningen i Jyllands-Posten yderst usympatisk og utilstedelig,« siger John Liu, generalsekretær i CCCD, i en pressemeddelelse.

Den dødelige coronavirus menes at være brudt ud i den kinesiske by Wuhan, og mens både infektionstallet og dødstallet er stigende, ser Verdenssundhedsorganisationen (WHO) med stor alvor på sagen.

Kinesiske myndigheder har opfordret alle, der mistænker, at de har symptomer, til at blive inden døre i mindst to uger.

Ambassade tager afstand

Den kinesiske ambassade i Danmark har mandag udsendt en udtalelse, hvor man tager kraftigt afstand fra tegningen og opfordrer Jyllands-Posten til offentligt at undskylde for tegningen.

»Det nylige udbrud af coronavirus i Wuhan har kostet 81 dyrebare liv i Kina. Mens den kinesiske regering og folket gør alt, hvad de kan, for at bekæmpe sundhedskatastrofen, og det internationale samfund har udvist stor sympati og støtte, har Jyllands-Posten offentliggjort en »satiretegning« af Niels Bo Bojesen, som er en fornærmelse af Kina, og det sårer det kinesiske folks følelser,« skriver de:

»Uden sympati eller empati har den (Jyllands-Posten, red.) overtrådt den nedre grænse for det civiliserede samfund og den etiske grænse for ytringsfrihed og fornærmer den menneskelige samvittighed. Vi udtrykker stærk indignation og kræver, at Jyllands-Posten og Niels Bo Bojesen påtager sig skylden for deres fejltagelse og offentligt undskylder over for det kinesiske folk.«

Ingen undskyldning

Den undskyldning kommer den kinesiske ambassade imidlertid til at vente længe på, lyder det fra Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe:

»Det kommer ikke til at ske,« siger han til Berlingske.

»Det er kombinationen af en farve og symbolet for en coronavirus. Der er ikke nogen kritik. Det er en kommentar til en aktuel begivenhed. Det er ikke Kinas skyld. At bruge et flag til at fortælle en historie er noget, vi gør næsten hver dag. Den er ikke engang morsom, og for at være ærlig er det ikke vores bedste tegning, men den er bestemt heller ikke stødende,« siger han.

Jacob Nybroe fortæller, at han undrer sig både over udmeldingen fra den kinesiske ambassade og over forargelsen.

»Det kommer fuldstændig som en overraskelse, men det er vel et udtryk for, at vi kommer fra hver sin kulturelle kreds, hvor vi i Danmark har en meget vidtstrakt tolerancetærskel for, hvad vi kan tale om, og hvad vi må tegne og tænke,« siger han:

»Det her er ikke – og har aldrig været – tænkt som en provokation. Det er en illustration af, hvad der foregår lige nu. Vi kunne sagtens finde på at provokere, men meget nødigt, når godt 100 mennesker er døde, og vi i øvrigt ikke har noget at kritisere nogen for.«