Natten til tirsdag gik kommentarsporet hos JP amok

En tegning, hvor stjernerne i det kinesiske flag er erstattet med virus-celler, har fået kinesere til at rase.

 
Kina raser over satiretegning fra Jyllands-Posten, som refererer til den frygtede coronavirus. Fold sammen
Læs mere

Jyllands-Postens daglige karikaturtegning fra mandagens avis har fået Kina til at kræve en offentlig undskyldning fra avisen.

Nu, godt et døgn efter at tegningen blev udgivet, er Facebook-kommentarsporet under tegningen på Jyllands-Postens hjemmeside fyldt med reaktioner fra indignerede kinesere, der raser over Jyllands-Postens og ikke mindst tegnerens manglende hensyntagen til den kinesiske befolkning. Mange mener, at der er tale om en ydmygelse af Kina og kinesere.

»Læger og sygeplejersker kæmper mod den her virus dag og nat. Hele byen er blevet lukket af for ikke at sprede virussen til andre (...) Ingen har ønsket, at det her skulle ske, men nu er det sket. Vi sætter pris på al den hjælp, vi kan få, eller på varme tanker. Det er helt okay at vælge, om man vil hjælpe eller ej, men det er ikke okay at ydmyge alle kinesere på den her måde!« står der i en af kommentarerne.

Ikke lært af Mohammed-krisen

Tegningen »Coronavirus« portrætterer det kinesiske flag, men i stedet for fem gule stjerner i venstre hjørne er der tegnet det runde coronavirus i gult.

Den dødelige coronavirus menes at være udbrudt i den kinesiske by Wuhan, og mens både infektionstallet og dødstallet er stigende, ser Verdenssundhedsorganisationen (WHO) med stor alvor på sagen.

Kinesiske myndigheder har opfordret alle, der mistænker, at de har symptomer, til at blive inden døre i mindst to uger.

Kommentarsporet er fyldt med indignation over Jyllands-Postens manglende empati over for en alvorlig krise i Kina, og det er særligt herboende kinesere, der har kommenteret billedet. En af kommentarerne går også på, at Jyllands-Posten ikke har lært af fortiden.

»Jyllands-Posten og Niels Bo Bojesen skylder Kina og det kinesiske folk en undskyldning. Jyllands-Posten har tilsyneladende ikke lært noget af Mohammed-krisen i 2005,« hvortil en dansk mand svarer:

»Kina skylder verden en undskyldning; med deres manglende respekt for almen madhygiejne og ved at fortsætte med at spise vilde, truede dyrearter, har kineserne endnu en gang fremmet en muteret virus, der spreder sig hurtigere end en skovbrand rundt i verden.«

Sammenligner med antisemitisme

Også danskere med kinesisk baggrund langer ud efter Jyllands-Posten, og en af dem mener, at tegningen svarer til at skabe en anden version af antisemitisme.

»Hvor lavt kan man synke? Vi står lige nu over for en alvorlig humanitær katastrofe, så kommer JP med sådan en respektløs tegning. Det kinesiske nationale flag symboliserer hele den kinesiske befolkning. Ligesom Dannebrog symboliserer alle danskere, fra venstre til højre, fra høj til lav. I en tid, hvor vi fordømmer antisemitismen, er der ingen grund til skabe en anden version af slagsen. Medierne er den fjerde statsmagt, men lad være med at misbruge den! Jeg kan ikke se tegnerens hensigt. (Den er) ikke køn (...) Jeg forstår ikke, hvad JP vil opnå med den fornærmelse? Når man har kvajet sig, hvad skal man så gøre? Sig »Undskyld!« Og gerne i den samme spalte i avisen. Ingen bortforklaring,« skriver personen blandt andet i kommentarfeltet.