Kina slår alarm: Mystisk virus kan måske mutere

Kinesisk topembedsmand advarer om, at det ukendte coronavirus muligvis kan mutere og sprede sig yderligere. Imens gør millioner af kinesere sig klar til at rejse på nytårsferie.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Kina skærper man advarslen mod det mystiske coronavirus, som spreder sig hastigt. Indtil videre har den kostet ni menneskeliv, og den er også er nået fra Asien til USA.

Li Bin, viceformand for Kinas nationale sundhedskommission, opfordrer folk til at begrænse alle rejser ud og ind af den centralkinesiske by Wuhan, hvor virusset har sit epicentrum.

»Der er en chance for, at virusset kan mutere, og der er en risiko for, at epidemien kan sprede sig yderligere«, sagde Li Bin onsdag på en pressekonference ifølge The Guardian.

Samtidig har alle stats- og partiansatte angiveligt fået ordre om, at de ikke må forlade Wuhan.

Endnu ingen vaccine

Kinas myndigheder har opjusteret antallet af smittede til 440, hvilket er ti gange så mange som i sidste uge. Der findes endnu ingen vaccine mod virusset, som giver symptomer, der minder om lungebetændelse. Li Bin sagde også, at rejseaktiviteterne under det forestående kinesiske nytår kunne gøre det vanskeligt at inddæmme smitten.

Den har allerede spredt sig til 13 kinesiske provinser og byerne Beijing, Shanghai, Chongqing og Tianjin. Der er også rapporteret tilfælde i Japan, Sydkorea, Thailand, Taiwan og senest USA.

Fredag nat træder kineserne fra grisens år ind i rottens år. Det er årets vigtigste kinesiske højtid, hvor millioner og atter millioner af kinesere rejser hjem på besøg hos deres familier.

Imens meldes der om lange køer på apotekerne i Kina, hvor folk er i gang med at hamstre ansigtsmasker.

WHO holder krisemøde i dag

Verdenssundhedsorganisationen WHO har indkaldt til et krisemøde i dag. På mødet skal eksperterne fra WHO vurdere de tilgængelige data og beslutte, om de vil erklære spredningen af det mystiske coronavirus for en folkesundhedsmæssig krise af international betydning. Hvis det sker, bindes medlemslandene til at koordinere nødforanstaltninger for at bremse udbruddet.

Den kinesiske avis Global Times skriver, at eksperter fra WHO er ankommet til Wuhan, hvor der bor 11 millioner indbyggere. Man mener, at virusset kan spores tilbage til et marked tæt ved byens banegård. Her blev der både solgt skaldyr og levende kreaturer. Markedet blev lukket 1. januar, efter at man i december begyndte at se de første tilfælde af smittede.

Li Bin fra Kinas nationale sundhedskommission sagde endvidere på pressemødet, at man har forbudt salget af levende fjerkræ i Wuhan. Vilde dyr og fjerkræ er ikke længere tilladt i byen, sagde han. Turistgrupper må ikke rejse rundt i byen, ligesom man har aflyst en række aktiviteter, som ellers skulle have fundet sted under det kinesiske nytår.

Temperaturscannere er blevet sat op ved byens togstationer og lufthavne, mens man også tjekker temperaturer på bilisterne ved kontrolposter på landevejene.

Det ukendte virus er i samme familie som SARS, der tilbage i 2002 og 2003 kostede op mod 800 mennesker livet især i Kina og Hongkong. Det spredte sig hastigt, efter at de kinesiske myndigheder i starten dækkede over det reelle antal smittede.