En ny dødelig virus i Kina har skabt frygt på det globale aktiemarked og tirsdag morgen trukket alle de store indeks ned i rødt territorium.
Ifølge kinesiske medier har coronavirussen indtil videre slået fire mennesker ihjel, mens mindst 220 er smittede. Virussen mistænkes for at være luftbåren og smitte fra menneske til menneske, og derfor frygter myndighederne i flere lande, at den kan sprede sig uden for Kina. Den australske regering oplyste tirsdag, at den nu screener alle passagerer fra den kinesiske by Wuhan, hvor udbruddet begyndte tidligere i januar. Det samme sker i Los Angeles, San Francisco og New York. Sygdommen er allerede opdaget i flere andre lande i regionen, herunder Japan, Thailand og Sydkorea.
»Bekymringen er, at det er en ny SARS-virus – et udbrud, der smittede flere tusinder og førte til flere hundrede dødsfald. Det førte også til milliarder af dollar i økonomiske tab, og Kinas bruttonationalprodukt voksede et procentpoint mindre. Hvis det sker igen, holder IMFs seneste prognose ikke vand, og vi vil komme til at se en kraftig nedgang i mange ledende indikatorer for den globale økonomi,« skriver Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker hos Markets.com i London, i en kommentar.
Den Internationale Valutafond (IMF) nedjusterede mandag sin vækstprognose for 2020 og ser nu en global vækst på 3,3 pct. i år mod 3,4 pct. forventet tidligere.
SARS-epidemien i 2002-2003 kostede cirka 700 mennesker livet, men dødeligheden for den nye virus er indtil videre meget lavere end for SARS. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) holder onsdag et hastemøde for at diskutere virussen.
Hongkong hårdest ramt
De asiatiske børser er tirsdag hårdest ramt. Hongkongs Hang Seng-indeks er faldet 2,7 pct., men er ud over bekymringer over virussen også tynget af, at kreditvurderingsbureauet Moody's netop har nedgraderet Hongkongs kreditvurdering til Aa2 fra Aa3. Hongkongs uplettede ry havde allerede lidt et knæk under de langvarige protester i territoriet.
Blandt kinesiske aktier er der dog et enkelt lyspunkt – medicinalselskaber, der er den eneste sektor med stigninger tirsdag.
»Kinesiske investorer har købt op af kinesiske pharmaaktier, i tilfælde af at udbruddet spreder sig meget. Hvis myndighederne vurderer, at virussen er inddæmmet, kan disse aktier dog falde tilbage med et brag. Hvis det bliver endnu en SARS-episode, må vi regne med, at pharmaaktier kan stige endnu mere, især i Kina, hvor mindre privatinvestorer har det med at hoppe med på de populære trends,« siger Jasper Lawler, researchchef hos London Capital Group, i en kommentar.
I Europa er det paneuropæiske STOXX Europe 600-index åbnet 0,8 pct. lavere ligesom det danske eliteindeks, C25. I USA peger de såkaldte futures også på fald, når markedet dér åbner kl. 15.30 dansk tid.
Den negative stemning på aktiemarkedet kommer, efter at aktierne ellers er fortsat med at slå kursrekorder de seneste uger. En god start på regnskabssæsonen i USA, en nedtrapning af konflikten mellem USA og Iran og tilfredsstillende økonomiske nøgletal har hjulpet aktiemarkedet godt fra start i 2020.