Det er for dyrt at være dansk

Det er svært at bede danskerne være tilbageholdende med lønnen, fordi danske varer er så dyre, mener både erhvervsliv og politikere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at kræve løntilbageholdenhed, når danskerne betaler dyrt for varerne, erkender erhvervslivets topfigurer.

- Begynder man systematisk at arbejde med, hvorfor det er så dyrt i Danmark, og sørger for at bringe omkostningerne ned, så vil det være nemmere senere at tage fat på løntilbageholdenhed, siger koncernchef Steen Riisgaard fra Novozymes, til Politiken.

Analysen møder opbakning blandt flere politikere, erhvervsfolk og økonomer.

Priserne i Danmark er 5 procent højere end i sammenlignelige lande, når der er taget højde for forskelle i moms, afgifter og velstand, viser en redegørelse fra Konkurrencestyrelsen. Den peger også på, at en gennemsnitsdansker hvert år ville kunne spare 1.300 kroner, hvis priserne falder med et procentpoint.

- Der er ingen tvivl om, at når der er renset for afgifter, er den pris, der er tilbage, et udtryk for, at der er begrænset konkurrence i Danmark, siger vicedirektør Carsten Smidt fra Konkurrencestyrelsen til Politiken.

På trods af at konkurrenceredegørelser i flere år har peget på uforklarligt høje danske priser, er der ikke sket så meget, men nu lover erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) handling.

- Jeg er enig med Novozymes’ direktør i, at vi skal have styrket konkurrencen i det her land. Det vil både gavne forbrugere, virksomheder og konkurrenceevnen over for udlandet. Derfor kommer regeringen i løbet af efteråret med et udspil, der netop har skærpet konkurrence som formål, siger Ole Sohn.

BNB