Derfor er der endnu ikke grund til bekymring over et stigende antal indlagte

Kontakttallet er 1,2, antallet af indlagte er højere end på samme tidspunkt sidste år, og smittetallene bare stiger og stiger. Alligevel viser vaccinen sin effekt, og der er endnu ikke grund til bekymring, mener en række eksperter.

Ser man på incidenstallene, er risikoen for at blive indlagt størst for ældre over 80 år, som enten er uvaccinerede eller som blot har påbegyndt vaccination. Er man fuldt ud vaccineret er risikoen for at blive indlagt med covid-19 forsvindende lille. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu en dag med smittetal over 1.000, med et stigende antal indlagte og nu også med et stigende kontakttal. En epidemi i vækst.

Ifølge Mikael Olai Milhøj, chefanalytiker i Danske Bank, som har fulgt epidemien tæt, er der lige nu flere indlagte med covid-19, end der var på samme tidspunkt i 2020. Herefter kom anden bølge, som lukkede Danmark ned og kostede adskillige menneskeliv på plejehjemmene.

Eftersom mere end 75 procent af danskerne nu er færdigvaccinerede, kan tallene dog ikke uden videre sammenlignes med tallene for oktober 2020. Det mener tidligere direktør for Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen og formand for Lungeforeningen Torben Mogensen.

»Der er ingen grund til bekymring,« siger Nils Strandberg Pedersen.

»Den store forskel i forhold til sidste år på samme tid er, at dengang havde vi nul procent vaccinerede,« siger han.

Udover den efterhånden velkendte oversigt over antallet af smittede, indlagte og døde, udgiver Statens Serum Institut hver dag også en oversigt over, hvem der bliver smittet. Gennembrudsinfektioner, hedder opgørelsen, og den er interessant.

Vaccinerne virker

Statens Serum Institut opgør landets indlagte covid-19-patienter i aldersgrupper og i tre vaccinekategorier: uvaccinerede, påbegyndt vaccination og forventet fuldeffekt. Blandt de indlagte covid-19-patienter tegner der sig et tydeligt mønster.

To tredjedele af de indlagte er fuldt vaccinerede, men dette skal dog ses i forhold til, at gruppen af fuldt ud vaccinerede i Danmark udgør tre fjerdedele i befolkningen.

Og ser man på incidenstallene, er risikoen for at blive indlagt størst for ældre over 80 år, som enten er uvaccinerede eller som blot har påbegyndt vaccination. Er man fuldt ud vaccineret er risikoen for at blive indlagt med covid-19 forsvindende lille.

»Det her viser, at vaccinerne virker,« siger Torben Mogensen.

»Jeg kan ikke se nogen grund til at gå i panik. Vi får ikke en bølge ligesom sidste år, og vi får slet ikke en situation, hvor vi skal være bekymrede for sundhedsvæsenets kapacitet,« siger han.

Men, siger Torben Mogensen. Vi skal holde øje med gennembrudsinfektionerne.

»Vi skal holde øje, fordi tallene her viser noget om, hvor længe immuneffekten fra vaccinen varer for forskellige aldersgrupper, og vi ved, at der er forskel imellem aldersgrupperne. Nu får ældre et tredje stik, og jeg tror, at det ender med, at alle får et tredje stik,« siger han.

Opfordring til Vestegnen

»Jeg er ikke voldsomt bekymret,« siger professor i virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen. Alligevel vil han ikke afskrive, at sundhedsvæsenet kan blive belastet.

»Umiddelbart tror jeg ikke, at det sker. Vi ved, at de vaccinerede, der bliver indlagt, er knap så syge og er indlagt i kortere tid end ikkevaccinerede, og dette giver i sig selv større kapacitet end tidligere,« siger professoren:

»Men der er to forhold, som kan vælte læsset. Det ene er, at der kan komme en ny variant. Der er en i Storbritannien, og det tyder på, at den er endnu mere smitsom end deltavarianten. Den er i Danmark, og jeg så meget nødigt, at den fik ordentligt fat. Et andet forhold, der kan vælte læsset, er, hvis der kommer en stor influenzaepidemi, som selv uden corona kan sætte sundhedsvæsenet under pres.«

Allan Randrup Thomsen opfordrer til, at alle lader sig vaccinere, og at alle holder sig hjemme under sygdom. I så fald skal det nok gå, mener han.

Nils Strandberg Pedersen har en opfordring direkte rettet imod den københavnske vestegn, hvor smittetallene er højest, og hvor vaccinetilslutningen samtidig er lavest.

»Når vi kan se, at risikoen for at blive alvorlig syg og indlagt blandt ældre, der ikke er vaccineret, så fatter jeg ikke, at man i en kultur, som ellers er kendt for at tage sig godt af de ældre, vil udsætte dem for den risiko, det er, at man ikke lader sig vaccinere,« siger han.

»Man kan sige, at vi har gjort alt, hvad vi kan for at få de her indvandrergrupper til at lade sig vaccinere, men det er alligevel utroligt,« siger Nils Strandberg Pedersen.