Den store skylle

Før gårsdagens kraftige regn over Sjælland og Bornholm, blev store dele af Europa ramt langt voldsommere. Høje havvandstemperaturer forklarer ifølge DMI meget af store nedbørsmængder.

Foto: Peter Elmholt Fold sammen
Læs mere

Siden 13. juni, altså på bare fem en halv uge, er dele af Nordsjælland blevet overskyllet af op mod 400 mm regn. Det er næsten 60 pct. af et helt års normalnedbør, så det er ikke svært at forstå, at danskerne efterhånden har fået nok af vejrguderne.

Før gårsdagens ret kraftige regnvejr begyndte at falde over især Sjælland og Bornholm, havde regnfronten trukket et spor af ødelæggende oversvømmelser op gennem det meste af det centrale Europa. I den lille tyske by Poxdorf druknede en 82-årig kvinde, da hendes kælderlejlighed pludselig blev fyldt med vand under skybruddet, og i delstaten Bayern blev to regioner erklæret i undtagelsestilstand på grund af vandmængderne.

Samtidig gik trafikken helt i stå på Autobahn 73, hvorved flere hundrede bilister strandede i deres biler, hvorfra de blev bragt i sikkerhed af redningsfolk. I Schweiz måtte flere hovedveje lukke på grund af jordskred og oversvømmelser, og adskillige jernbanelinjer i både Schweiz og Tyskland måtte midlertidig lukkes.

Dertil kommer, at Storbritannien stadig kæmper med følgerne af et helt usædvanlig voldsomt regnvejr fredag. I Wales og det centrale England er store områder oversvømmet, og hundredvis af huse står stadig under vand, efter at op mod 100 mm regn væltede ned over landet.

Ifølge meteorolog på Danmarks Meteorologiske Institut, Jørn Thomsen, skyldtes den kraftige nedbør over Østdanmark i går, at regionen lå i et vejrmæssigt set særdeles ustabilt grænseområde mellem meget varm luft i det sydøstlige Europa og meget kold luft mod nordvest.

I det hele taget har vejret over Danmark i de seneste seks uger været præget af, at vi næsten konstant har ligget i grænseområder mellem høj- og lavtryk, hvilket har skabt den sjældent langvarige ustabile vejrsituation med rekordagtig nedbør.

»Men hovedforklaringen er formentlig den kraftige opvarmning af havene omkring Danmark i forårsmånederne. De høje havtemperaturer i kombination med ustabil luft har skabt usædvanlig megen nedbør,« siger Jørn Thomsen og tilføjer, at man ikke kan udelukke, at havopvarmningen skyldes en generel global opvarmning.

Bortset fra Bornholm slap Danmark i går noget billigere, end meteorologerne havde varslet. Sidst på aftenen i går var der i gennemsnit faldet godt 30 mm på Sjælland, mens Bornhom lå på 50-60 mm. Falck meldte da heller ikke om problemer, der på nogen måde kan sammenlignes med situationen for godt 14 dage siden.