»Den katolske kirke må træde ind i det moderne liv«

Den tidligere lutherske biskop Jan Lindhardt vil ikke undskylde for sine udtalelser om det katolske cølibatskrav og pædofili. Det ikke er nogen dyd at leve ugift, fastholder han.

Tidligere biskop Jan Lindhardt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens flere katolske præster raser over et debatindlæg inden påske – hvor den tidligere biskop i Roskilde, Jan Lindhardt, pegede på det katolske krav om cølibat som synder i forhold til skandalerne om pædofili – fastholder Jan Lindhardt sine synspunkter.

To præster, der i dag skriver vrede kommentarer i Kristeligt Dagblad, har krævet en offentlig undskyldning fra Jan Lindhardt, men det kan de godt se langt efter, siger han til berlingske.dk.

- Jeg vil ikke give nogen undskyldning, og hvis jeg var en katolsk præst i denne her tid, så tror jeg, at jeg ville lægge mig fladt ned på jorden og holde en meget lav profil, siger den tidligere biskop og fortsætter:

»Ingen dyd at leve ugift«

- Det er en århundreder år gammel diskussion. I Renæssancen opdager man, at det ikke er nogen dyd at leve ugift, og man henviser til mange forskellige argumenter, men det mest kontante er jo, at mænd og kvinder er skabt til hinanden og det kan man ikke lave om på, siger Jan Lindhardt.

Det er ikke kun i Danmark, at diskussionen om cølibatskravet er blusset op i kølvandet på skandalerne om pædofili og misbrug i den katolske kirke.

I Tyskland, eksempelvis, bragte tv-kanalen ZDF en debat om emnet i sidste måned. Her udtalte professor Klaus Beier, der leder Instituttet for Sexologi og Sexuel Medicin ved Berlins Charite Hospital, at pædofile tendenser udvikles i puberteten og ikke er influeret af cølibat. Men at det katolske cølibatkrav kan tiltrække folk med de tendenser:

Cølibat er attraktivt for pædofile

- Hvis man allerede kæmper med en konfliktfyldt seksualitet, inklusiv pædofile tendenser, så er det attraktivt at blive en del af en institution, hvor man er forpligtet til cølibat. Jeg har set mange af disse sager, og det er noget, som Den Katolske Kirke skulle være opmærksom på, sagde professoren.

Også fra egne rækker i den katolske kirke kommer lignende betragtninger. Den tyske biskop i Hamburg, Hans-Jochen Jashcke, sagde i sidste måned til tysk radio, at cølibat ikke er årsagen til sexuelt misbrug, men:

- Cølibat-livstilen kan tiltrække folk, der har en abnorm sexualitet og ikke kan integrere sexualitet i deres liv. Det er i den forbindelse, at farlige situationer kan opstå, sagde biskoppen.

»Træd ind i det moderne liv«

Den tidligere Roskilde-biskop Jan Lindhardt vil ikke kommentere disse synspunkter – men opfordrer i stedet den katolske kirke til at tage cølibatskravet op til debat.

- Det bobler jo alle steder, og den katolske kirke er nødt til før eller senere at træde ind i det moderne liv, siger han til Berlingske.dk