Katolske præster: Lindhardt skal sige undskyld

En række præster i den katolske kirke er rasende, efter at tidligere biskop i Roskilde Jan Lindhardt i et debatindlæg har skudt skylden for pædofili på det katolske cølibatskrav.

Tidligere biskop Jan Lindhardt i sit hjem på Frederiksberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre katolske præster skyder nu tilbage på den tidligere lutherske biskop i Roskilde Jan Lindhardt, efter at han inden påske i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad pegede på det katolske cølibatskrav som en forklarende årsag til sagerne om pædofili i den katolske kirke. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Jan Lindhardts synspunkter er ”nedladende” og ”hånlige”, lyder kritikken fra de katolske præster.

I debatindlægget skrev Jan Lindhardt bl.a.:

- Problemet for katolikkerne er cølibatet, at præster skal leve uden sex. (…) Katolikkernes håbløse cølibatskrav viser sig at have meget alvorlige bivirkninger i form af fordærvelse af den sunde fornuft og instinkt angående, hvad man kan tillade sig, og hvad man slet ikke kan i forhold til børn.

Kræver undskyldning

Andenpræst Daniel Nørgaard ved den katolske domkirke i København, Sankt Ansgars Kirke, kræver en offentlig undskyldning af den tidligere biskop og efterlyser, at Jan Lindhardt kommer med beviser for sine ”populistiske” påstande.

Også Benny Blumensaat, der er præst i Esbjerg og Tønder, mener, at Jan Lindhardt bør undskylde – og han forsvarer i dag i et debatindlæg cølibatet som en ”nådegave” fra Gud.

- Det ville klæde Jan Lindhardt, om han holdt sig til de problemer, hans eget kirkesamfund har at slås med, frem for at gøre sig klog på en situation, som han jo af gode grunde ikke kan sætte sig ind i, da folkekirken med den giftelystne Luther i spidsen jo afskaffede cølibatet i forbindelse med Reformationen. At cølibatet er meningsløst for Lindhardt, hænger nok sammen med, at han ikke har modtaget den nådegave, skriver han.

"Fejlagtig sammenkobling"

Den katolske biskop i Danmark, Czeslaw Kozon, kalder Jan Lindhardts ytringer om pædofili og cølibat for en ”fejlagtig sammenkobling”.

- Hvis en mand har pædofile anlæg, er det noget, han tager med sig i præstegerningen, og ikke noget, der udvikles dér på grund af den cølibatære livsform, siger han til Kristeligt Dagblad.

Læs hele Jan Lindhardts indlæg i Kristeligt dagblad her.